Devět jednotek z řad profesionálních a dobrovolných hasičů se od poledne čtvrtku 21.10.2021 podílejí na likvidaci rozsáhlého požárů rodinného domku a ostatních přístaveb ve Štěpánově na Olomoucku. Tísňová linka HZS Olomouckého kraje přijala informaci o viditelném hustém černém kouři a plamenech hned od několika oznamovatelů. 

Průzkumem hasiči potvrdili zahoření přístavku od kterého došlo ke vzplanutí střechy a podkrovní části rodinného domku. Operační středisko na žádost velitele posílilo zasahující o jednotky ze II. stupně požárního poplachu. Společně s profesionálními jednotkami stanic Olomouc, Litovel,  Šternberk na místě zasahují také dobrovolné jednotky Bohuňovice, Liboš, Olomouc, Horka na Moravě a Tři Dvory.

V náročnosti zásahu sehrálo velkou roli velké množství uskladněného materiálu a sena v půdě i přístavbách a rovněž po celou dobu zásah hasičů v dýchací technice. Nutností k dohledání a dohašení všech ohnisek spočívalo v celkovém odstranění již tak požárem poškozené střechy. Zásah pro účinnější a rychlejší lokalizaci byl rozdělen na dva úseky. V tuto chvíli je pro obyvatele zajištěno ve spolupráci se starostou obce náhradní ubytování. Z důvodu zajištění hasiči provedou také po skončení hasebního zásahu provizorní zakrytí plachtami. 

Celá událost se naštěstí obešla bez zranění osob. Co stojí za přesnou příčinou vzniku požáru aktuálně došetřujeme ve spolupráci s PČR. S největší pravděpodobností se bude jednat o nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Předběžně byla škoda vyčíslena v částce 1,7 mil korun.