Záchranu malého chlapce ocenil v pátek 22. října hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Hrdinský čin vykonala letos v létě žákyně sedmé třídy Viktorie Kudrnová z Olomouce. Když viděla, že její o dva roky mladší kamarád spadl do řeky, neváhala a pomohla mu.


„Pro mě je to silný příběh. Když máme kolem sebe takové lidi, přece jenom se každému z nás žije lépe. Pokud se něco stane, je skvělé, že nám někdo pomůže. V jakémkoli věku, a když je ten věk třináct let, tak jako je Viktorce, je to o to úžasnější,“ sdělil hejtman Josef Suchánek.
Událost se stala letos v červenci na táborovém soustředění v Hněvkově na Zábřežsku. Viktorie Kudrnová si při hře v přírodě všimla, že se jeden z chlapců i přes zákaz přiblížil k řece Moravské Sázavě a po kluzkém břehu do ní spadl. Proud ho stáhl do středu koryta a začal unášet.
„Myslím si, že by se utopil, kdybych to neudělala. Byla to říčka, ale hodně pršelo, tak se z toho stala rozvodněná řeka. Nepřemýšlela jsem nad tím, co dělám, nebyl čas a myslím, že by to v mé situaci udělalo hodně lidí,“ řekla oceněná školačka.
Její maminka Veronika Kudrnová uvedla, že to od dcery byla velká statečnost a rodina je na ni hrdá. „Věříme jí, že si dokáže poradit ve spoustě věcech. A kdyby to bylo v opačném gardu, tak bychom byli rádi, kdyby měla někoho při sobě, jako je ona sama,“ doplnila.