V minulém čísle Večerník informoval, že se obec Hradčany-Kobeřice rozhodla pro výrazné změny ve svozu odpadu a v nakládání s ním. Nyní hlásí malou revoluci také kus dál na jih. I Němčice nad Hanou daly vale starým pořádkům a novinkám zelenou. O nich navíc budou informovat na besedě pro všechny možné zájemce. Ta se odehraje už dnes, tj. v pondělí 25. října.

 

Nový systém nakládání s odpady se rozbíhá v Němčicích nad Hanou. Při této příležitosti město připravilo besedu pro občany týkající se sběru a třídění odpadů. Chybět by na ní neměli všichni, kteří se chtějí dozvědět více informací o novém odpadovém hospodářství ve městě. Setkání se bude konat v pondělí 25. října od 17.00 hodin v kině Oko.

„Budeme jinak vyvážet tříděný odpad. Lidé si budou moci na městském úřadě pořídit popelnice na tříděný odpad – tedy plast, papír a bioodpad – nebo pytle,“ osvětluje, co že se to vlastně v Němčicích nad Hanou děje, místostarostka města Jana Oulehlová. A popsala, jak by zhruba nový systém měl fungovat. „Každý, kdo se do systému připojí, bude zanesen do programu a dostane QR kód. Při odvozu odpadků ho svozová firma načte, aby bylo jasné, kdo jak třídí,“ objasnila.

Němčice zároveň ubezpečují, že nadále zůstanou kontejnery na svých místech. Kdo z občanů se tedy do systému nezapojí, nemusí mít strach, že by odpad nově neměl kam vyhodit. „Smyslem je, aby se snížilo množství komunálního směsného odpadu. Lidé už nebudou muset nikam chodit. Takto přijede svoz přímo k nim,“ řekla k novince místostarostka města, která zároveň upozornila, že se změna teprve zavádí. A vše je vlastně zkušebním provozem. „Je to zatím první rok, kdy budeme zkoušet a vychytávat případné nedostatky. Doufám ale, že lidé budou mít zájem a zapojí se,“ přeje si Ouhlehlová.

V posledních letech se řada obcí a měst na Prostějovsku snaží o podobné nebo stejné kroky. Tedy snižování množství odpadu nebo alespoň množství odpadu tříděného. K podobnému kroku jako v Němčicích nad Hanou se třeba před časem odhodlali v Plumlově.