Prodlužte podzimní prázdniny, vyzval Olomoucký kraj. Důvodem je zhoršující se epidemická situace. Na některých školách, kde se od poloviny září z rozhodnutí vlády netestuje, řádí ve velkém koronavirus, v karanténě jsou celé třídy. Mnohé ústavy tak volání hejtmanství vyslyší a místo tří dnů podzimních prázdnin, zavřou dveře po celý nadcházející týden. Jsou však i tací, kteří to ve svém případě považují za nadbytečné.

Vedení Olomouckého kraje doporučuje po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí vyhlásit ve školách ředitelské volno, a to na dny 25. a 26. října. Dětem by se tak prodloužily podzimní prázdniny, které začínají ve středu 27. října, na celý týden. Především by ale mělo dojít ke zpomalení nárůstu počtu pozitivních případů covidu-19 mezi školáky. Ten v poslední dnech výrazně zrychlil.

„Podle zjištění krajské hygienické stanice se virus šíří nejvíce u školáků, především náctiletých. V kraji máme aktuálně osmatřicet zavřených tříd. Bohužel dochází k tomu, že si děti ze škol přinášejí virus do svých rodin. Prosím rodiče, školáky i všechny ostatní obyvatele kraje o vzájemnou ohleduplnost,“ vzkázal koncem uplynulého týdne Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Region se kvůli vysokému počtu nově nakažených posunul mezi kraje, které hygienici označují za lokality s hromadným výskytem koronaviru. Dva dny ředitelského volna, spojené se svátkem 28. října a podzimními prázdninami, by podle epidemiologů mohly rychlost šíření koronaviru snížit, a tím pádem odvrátit riziko dalšího zpřísňování protiepidemických opatření nebo zahlcení nemocnic. „Doporučení k vyhlášení ředitelského volna se týká celého Olomouckého kraje a je vhodné toto ředitelské volno zvážit převážně ve školách, kde je ze strany hygienické stanice nařízen vyšší počet izolací a karantén. Zároveň apeluji na dodržování všech platných opatření,“ přidal Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

Stabilizovat takto situaci chtějí třeba na největším prostějovským gymnáziu. „Ano, rozhodli jsme se přidat k výzvě kraje. A co mám informace, tak stejně postupovala většina středních i soukromých škol,“ potvrdil Večerníku Michal Müller, ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera. „K rozhodnutí nás přiměl strmý nárůst případů i doporučení kraje. Máme v karanténě jeden a půl třídy, v dalších třídách jsou pozitivní případy. Nakažený je i jeden učitel,“ vykreslil Müller situaci z konce týdne.

Situace v Prostějově je celkově neutěšená a s přibývajícími dny vzrůstají obavy, že koronavirová pandemie je zpátky. „I za město jsme doporučili prodloužit prázdniny. Základní škola v ulici Dr. Horáka je jednou z mála, která bude učit normálně dál. Vyučovat se bude ještě na ZŠ E. Valenty a na ´Skálovce´, tedy na prvním stupni ZŠ Palackého. Ostatní školy zůstanou zavřeny,“ informoval Večerník Jan Krchňavý, náměstek prostějovského primátora pro oblast školství.

Pár škol přesto zůstává otevřených, třeba již zmíněná v ulici Dr. Horáka. „S kolegy jsme to zvažovali. Nakonec jsem se rozhodl, že se nepřidáme. Nemáme žádného nakaženého žáka ani učitele, žádnou třídu v karanténě,“ sdělila Večerníku Petra Rubáčová, ředitel ZŠ Dr. Horáka. A učit se bude normálně i v Protivanově. „Vzhledem k tomu, že se doporučení týká hlavně škol, kde řádí koronavirus a je třeba část lidí v karanténě, rozhodli jsme se učit normálně. Nás se to zatím netýká, žádná třída není v karanténě, ani nejsou pozitivní žádní žáci,“ vzkázal Jaroslav Vašíček.

Učit se bude také na prostějovské „zdravce“. „Vcelku se dá pochopit snaha o co nejdelší čas, kdy se nebude žactvo stýkat ve školách, což by v případě aktuálního zavření těchto zařízení, byl až týden. Prostějov je ovšem zasažen především na tom nižším stupni, střední školství se rozhoduje samostatně a na základě svých dostupných dat. A také je třeba brát v potaz specifika jednotlivých středních škol,“ přidává svůj názor Martin Mokroš, ředitel Střední zdravotnické školy. Asi nejspecifičtější je právě školství zdravotnické. „Je třeba si uvědomit, že ´zdravka´ nekope jen sama za sebe, ale má zde nejdůležitějšího sociálního partnera, kterým je prostějovská nemocnice, se kterou již další rok bojuje v první linii s Covidem-19, za což se jí mimochodem dostalo i čestného uznání od Ministra zdravotnictví a Hlavní sestry ČR či ocenění ze strany prostějovské radnice. Situace je opět vážná a tak opravdu nelze šmahem zavřít a podrazit tak své, ´bratry ve zbrani´, ale je třeba opět společně bojovat se zákeřným nepřítelem a na tento boj se také připravovat. Protiepidemiologická opatření mají žáci a pedagogové „zdravky“ v krvi, protože je musí v nemocnici setsakra dodržovat a o nebezpečí vědí o hodně víc, než zbytek veřejnosti.