Denní počty nově nakažených neustále stoupají a koronavirová hrozba je stále vyšší. Vláda proto minulou středu oznámila staronovou sérii restrikcí. Personál v restauracích bude od listopadu kontrolovat u zákazníků bezinfekčnost, ve všech vnitřních prostorách bude nutné nosit roušky a platnost covidových testů se zkrátí, navíc už také nebudou pro dospělé osoby zdarma. Podívejte se na celý přehled nejdůležitějších opatření, která pro vás shrnul Večerník shrnul.

Respirátory do práce

Od 25. října bude opět zavedena povinnost používat respirátor ve všech vnitřních prostorách budov včetně pracovišť až na stanovené výjimky, například pro pedagogické pracovníky při výuce nebo pro zaměstnance, kteří budou na pracovišti sami. Povinnost nicméně bude platit pouze pro případy, kdy lidé mezi sebou mají rozestupy kratší než 1,5 metru. Pokud budou mít zaměstnanci mezi sebou dostatečné rozestupy, respirátory mít nemusí. Od dnešního dne se rovněž mění pravidla karantény. Nově se zkrátí ze 14 na 7 dnů, bude muset být ale zakončena negativním PCR testem.

Kontroly v hospodách

Do restaurací ať už vnitřních, nebo vnějších prostor bude i nadále zakázáno vstupovat lidem, kteří vykazují klinické příznaky onemocnění covid, a těm, kteří nesplňují podmínku OTN, tedy očkování, negativní test či prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Hlavní změnou od listopadu ovšem je, že provozovatelé stravovacích zařízení budou muset splnění podmínky OTN u svých zákazníků kontrolovat, a to nejpozději před poskytnutím služby. Podobná pravidla už nyní platí pro pořadatele kulturních či sportovních akcí nebo třeba kadeřnice. Ministerstvo zdravotnictví doplnilo, že možností bude i přímo v restauraci absolvovat samotest. Pokud se zákazník OTN neprokáže, provozovatel restaurace mu nebude smět poskytnout službu. V opačném případě hrozí provozovateli restaurace pokuta. Pokud zákazník prostor odmítne opustit, může ho vykázat hygiena nebo Policie ČR, a to na základě upozornění provozovatele. Pro zákazníky restaurací také bude platit pokuta v tom okamžiku, kdy se prokážou zfalšovaným certifikátem či potvrzením.

Jak to ale bude v případě, kdy obsluha restaurace obslouží zákazníka, který nebude splňovat OTN? Kdo konkrétně dostane pokutu? V tomto případě má Ministerstvo zdravotnictví ústy svého šéfa Adama Vojtěcha jasno, pokutu dostanou oba subjekty, tedy zákazník i provozovatel restaurace.

Odlišná situace bude v případě, kdy se v restauračním zařízení bude konat organizovaná zábava, například uzavřená narozeninová oslava. V tomto případě je za platnost OTN odpovědný organizátor akce, nikoli provozovatel restaurace. Pokud by podmínka splněna nebyla, pokutu dostane organizátor, ale i ti účastníci akce, kteří podmínku OTN nesplňují.

Jestliže zákazník nebude mít platný certifikát, může dostat na místě pokutu až 10 000 korun. Pokud věc postoupí do přestupkového řízení, hrozí pokuta až 3 miliony korun. Tyto sankce budou nově hrozit i restauratérům. Hygienici rovněž upozorňují, že na začátku listopadu zintenzivní kontroly.

S sebou lze koupit jídlo bez OTN

Výjimku také mají provozovny stravovacích služeb, které neslouží pro veřejnost, a prodej jídla s sebou s tím, že osobě, která se neprokáže OTN, se zakazuje takto zakoupené jídlo konzumovat ve vnitřních i vnějších prostorách provozovny. Nová pravidla se dotknou i konzumace potravin v prostorách určených pro konzumaci na místě zakoupených potravin (tzv. food-court) v obchodních centrech. I na těchto místech musí zákazník splňovat podmínku OTN, pokud chce konzumovat na místě.

Zkracuje se platnost negativních testů

Zkracuje se doba platnosti testů pro splnění podmínky OTN. Antigenní test bude nově platit jen 24 hodin místo stávajících 72 hodin a PCR test 72 hodin místo stávajících 7 dnů. Zároveň Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo omezit úhradu těchto preventivních testů. Nárok na bezplatné provedení testu (RAT antigenní test jednou za sedm dnů a dva PCR testy za kalendářní měsíc) budou mít nově jen osoby mladší 18 let, osoby, které se kvůli zdravotnímu stavu nemohou podrobit očkování, a osoby, které podstoupily alespoň jednu dávku očkování. Další novinkou je, že výjimku z OTN budou mít děti do 12 let a nikoli do 6, jak je tomu v současnosti. Pokud se bude jednat o organizovanou sportovní soutěž, zvyšuje se tato věková hranice na 18 let.

Co dalšího i nadále platí

U restaurací už v současnosti platí, že zákazníci jsou vždy usazeni tak, že je mezi nimi odstup alespoň 1,5 metru, s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu, a že u jednoho stolu sedí nejvýše 6 osob, s výjimkou osob ze společné domácnosti. Jedná-li se o stůl s 10 a více místy k sezení, lze u něj usadit více osob, a to tak, že mezi skupinami nejvýše 4 osob, s výjimkou osob ze společné domácnosti, je rozestup alespoň 1,5 metru. Dále platí, že provozovatel nepřipustí v prostorách provozovny více osob, než je v prostorách provozovny míst k sezení pro osoby. Zákazníci musí splnit podmínku OTN, a pokud nesedí u stolu, musí mít respirátor (či obdobný ochranný prostředek s filtrační účinností aspoň 94 %). Povinnost nosit respirátor stále platí i pro číšníky.