Statistiky nově nakažených nemocí covid-19 vykazují rapidní nárůst také v Olomouckém kraji. Kdo si po červnovém rozsáhlém rozvolnění skoro všech protiepidemických opatření myslel, že koronavirus upadne do zapomnění, a to i díky očkování, ten se šeredně zmýlil. V kraji totiž roste počet nově nakažených nikoliv po desítkách za den, ale už po stovkách. Nejvíce nových případů zaregistrovala Krajská hygienická stanice v pátek, kdy pozitivní testy na covid-19 mělo 414 osob. Kritická situace je také v Prostějově, kde ke včerejšímu poledni bylo virem nakaženo 497 lidí!

 

 

V neděli 24. října evidovala Krajská hygienická stanice v Olomouci již 97 108 pozitivně testovaných osob na covid-19 od začátku pandemie v březnu 2020. Naproti tomu je registrováno 92 666 vyléčených, ovšem také už 1 726 osob, které následkům koronaviru podlehly. Rapidně také stoupá číslo, které je směrodatné pro nastavení dalších tvrdých restrikcí, jež nás zřejmě v nejbližších týdnech čekají. Potvrzené případy covid-19 v Olomouckém kraji za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel totiž vzrostly už na 291! V neděli evidovala KHS Olomouckého kraje celkem 2 184 aktuálně nakažených osob. Nejvíce v Olomouci (614), potom v Prostějově (497), v Přerově (438), v Šumperku (189) a v Mohelnici (98). V Konici je aktuálně nakaženo 18 lidí.

Vývoj covidové situace nevidí optimisticky ani hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. „Čísla, která máme všichni k dispozici, nejsou nic moc. A co mě trápí nejvíc, že v kraji se aktuálně nejvíce projevuje komunitní šíření nákazy. I proto jsem po konzultaci s ředitelkou Krajské hygienické stanice vyzval všechny ředitele škol v Olomouckém kraji, aby zvážili možnost prodloužení podzimních prázdnin a nechali děti doma. Ze statistiky hygieniků totiž vyplývá, že za poslední měsíc byl v našem kraji zaznamenán nejvyšší denní nárůst pozitivně testovaných osob ve věku od 12 do 15 let, na druhém místě jsou osoby ve věku od 16 do 18 let a na třetím děti od 9 do 12 let věku,“ sdělil Večerníku v neděli odpoledne hejtman Josef Suchánek, který si všímá i situace v nemocnicích. „V celém kraji je nyní v nemocnicích hospitalizováno jedenapadeást pacientů s covid-19, z toho devět z nich je v těžkém stavu. Já jen doufám, že se tyto počty nebudou navyšovat, lékařské personály nejsou ještě dostatečně odpočinuté po jarní krizi. Navíc evidujeme v kraji už 77 uzavřených tříd základních škol. Ne, ta situace není dobrá. Ale pořád věřím, že nenastane taková krize, jako tomu bylo vloni,“ uvedl ještě Suchánek.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 18. října         192

úterý 19. října             314

středa 20. října           240

čtvrtek 21. října          347

pátek 22. října            414

sobota 23. října          284