A je to tady! Epidemie koronaviru má v Prostějově svoji první velkou oběť z řad donedávna prosperujících firem. Tou se stala společnost AMF Reece, která od roku 1995 navazovala na tradici prostějovské Minervy. Po celou dobu své existence se zabývala výrobou a prodejem šicích strojů či jejich náhradních dílů. V současné době zaměstnává 53 lidí, jejichž budoucnost je nyní krajně nejistá. Společnost AMF Reece odkoupila v roce 2012 od zkrachovalého OP Prostějov výrobu obleků na míru tzv. měřenek, které se po dvou letech osamostatnily pod značkou Bernhardt. Krach AMF Reece by tudíž na jejich výroby neměl mít vliv.

Americká společnost AMF Reece působí v Prostějově už 26 let, když odkoupila českou firmu Minerva. V době hospodářské krize v roce 2007 chtěli američtí vlastníci firmu uzavřít, tehdy ji odkoupil současný český společník. Jenže, zlaté časy jsou pryč a přichází tvrdá realita.

Dle jejího vedení prostějovskou AMF Reece negativně zasáhla pandemie koronaviru. V roce 2018 měla firma obrat 114,7 milionu korun, o rok později dokonce 143,6 milionu korun. Loni se však propadla na pouhých 40,6 milionu korun. Společnost musela propouštět, v nejlepších letech zaměstnávala zhruba sto lidí, nyní je to asi polovina.

Účty jsou v exekuci!

„S počátkem pandemie koronaviru nám přestaly přicházet zakázky na výrobu nových šicích strojů. Tento odliv byl způsobem především zásadním snížením poptávky po textilních produktech na asijských trzích například v Indii,“ vysvětil v návrhu na zahájení insolvenčního řízení jednatel společnosti Igor Komloš.

Společnost začala hledat strategického partnera, který by jí pomohl překlenout současnou krizi. „Bohužel po neprodloužení ochranného moratoria jsme se dostali do situace, kdy již není reálná šance na obnovení výroby. Naše účty byly postiženy exekucí,“ posteskl si v médiích Komloš, kterého se Večerník pokusil telefonicky opakovaně kontaktovat. To se nám ovšem nepodařilo.

Zaměstnanci nepřišli do práce

Z podaného návrhu vyplývá, že AMF Reece má závazky ve výši celkem 62,6 milionu korun, z toho svým zaměstnancům na mzdách dluží 2,5 milionu korun. „Pokud vím, tak nedostali výplatu za poslední dva měsíce. Prvního října na jeden den protestně nepřišli do práce, pak se vše obnovilo. Nervozita je však velká, jak to bude dál, v tuto chvíli nikdo přesně neví,“ prozradil Večerníku příbuzný jednoho ze zaměstnanců.

Celkový majetek korporace dle jejího jednatele výrazně převyšuje dlužnou částku, sám Igor Komloš ji vyčíslil na 163 milionů korun. Paradoxní je, že se právě společnost AMF Reece po krachu OP Prostějov v roce 2012 podílela také na záchraně výroby obleků na míru tzv. měřenek. Tehdy ji odkoupila za necelých 40 milionů korun. Zaměstnanci Oděvního podniku se pak přestěhovali do nedalekého areálu AMF Reece ve Vrahovicích. Už o dva roky později se však měřenky pod značkou Bernhardt osamostatnily a karta se zcela obrátila. V současné době patří areál v Tovární ulici právě výrobci obleků, zatímco AMF Reece zde platí nájem. „Od roku 2014 jsme samostatně fungující firma. Problémy AMF Reece by se nás tak neměly dotknout,“ potvrdil Jindřich Koryčan, obchodní ředitel a někdejší jednatel společnosti Bernhardt.