Tohle se konečně pohnulo! Už před dvěma lety měla být dokončena cyklostezka propojující Kralice na Hané a Bedihošť. V těchto dnech vše nasvědčuje tomu, že se projekt podaří dotáhnout do úspěšného konce. Probíhající stavební práce by měly skončit v polovině letošního listopadu. Naopak rekonstrukce bytů v budově bývalého zámku stále stojí. Dle vedení městyse jsou na vině vady a nedodělky ze strany stavební firmy.  

 

Už je to bezmála tři roky, co byl slavnostně otevřen zbrusu nový most u Bedihoště na silnici spojující obec s vedlejšími Kralicemi na Hané. Most za více jak 20 milionů korun byl rozdělen na dvě části. Jedna slouží vozidlům, druhá se měla stát součástí plánované cyklostezky. V té době zbýval dodělat zhruba kilometr dlouhý úsek spojující obě obce. Původní předpoklad byl, že se s výstavbou začne už přede dvěma roky. Nakonec na ni došlo až v těchto dnech. „Jsme velmi rádi, že se nám podařilo zahájit stavbu II. etapy spojující Kralice na Hané a Bedihošť. Na straně Kralic se jedná o jednotnou stavbu zahrnující výstavbu jak cyklostezky, tak i lávky přes kanál na straně Kralic, ale i napojení se na most na straně u Bedihoště. Cyklostezka by měla být dokončena a předána do 15. listopadu 2021,“ potvrdila Večerníku starostka Kralic na Hané Veronika Petrželová Bašná s tím, že městysi se podařilo získat stezku dotace ve výši 70 procent celkových nákladů. 

Práce na zámku stojí už tři roky

Druhým projektem, který byl v Kralicích na Hané pozastaven, je rekonstrukce bytů v budově bývalého zámku, jež dle smlouvy měly být hotové už koncem roku 2018. Zde mělo údajně dojít k výraznému prodražení stavby, které nebylo písemně odsouhlaseno. Stavební firma následně měla vedení městyse předložit dodatek smlouvy, který však právník doporučil nepodepsat, protože měl být pro městys nevýhodný. Od té doby stavba stojí. „Najatá firma by nám měla v dohledné době předat projekt zachycující vady a nedodělky přerušené stavby. Poté oslovíme firmu, která na rekonstrukci od začátku pracovala, aby uznala své závazky a rekonstrukci dokončila,“ odhalila aktuální stav věci kralická starostka.