Koronavirus, téma, které se stále skloňuje ve všech pádech a prakticky všude. Nejvíce však v nemocnicích. Ta prostějovská aktuálně hlásí, že se lidé nadále nechávají očkovat. A to dokonce ve vyšším počtu, než tomu donedávna bylo. „Očkovací ambulance ve zdravotnických zařízení AGEL Středomoravské nemocniční registrují zejména poslední týden zvýšený zájem občanů o očkování proti onemocnění covid-19. Týká se to zejména posilující dávky, tedy třetí, ale začali se více registrovat i doposud neočkovaní,“ uvedl Aleš Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel, která Nemocnici Prostějov provozuje.

 

Nemocnice se tak snažila na zájem veřejnosti okamžitě zareagovat. „Rozšířili jsme činnost našich očkovacích ambulancí pro očkování, aby zdravotníci mohli týdně naočkovat více než pět set zájemců v prostějovské i přerovské nemocnici. Ve šternberské nemocnici je týdenní zájem o vakcínu kolem dvou set osob,“ uvedl pro Večerník Knesl.

Prostějov nyní nabízí očkování tři dny v týdnu, v okolí i více. „V Nemocnici AGEL nyní očkujeme v pondělí, v úterý, ve čtvrtek a v pátek, v Nemocnici AGEL Přerov každý všední den a v Nemocnici AGEL Šternberk dva dny v týdnu. Vždy reagujeme na aktuální zájem veřejnosti. Podle aktuálního zájmu jsme ve všech zdravotnických zařízeních připraveni očkovací dobu upravit,“ uvedl Knesl.

Lidé se mohou na očkování přihlásit i z pohodlí domova. „I nadále platí, že zájemci o vakcínu se musí i nadále registrovat přes reservační portál Reservatic,“ připomněl za prostějovskou  nemocnici. Už v minulosti se pak hodně hovořilo o tom, že by mělo očkování přejít do ordinací praktických lékařů. „V následujících týdnech by vakcína Comirnaty od společnosti Pfizer/BionTech měla být k dispozici i v ordinacích praktických lékařů, tak očekáváme, že očkování významnějším dílem přejde právě na praktické lékaře,“ doplnil Aleš Knesl. Očkování v České republice v posledních měsících spíše zpomalilo. Naočkováno je zhruba 55 procent populace. Zbývající část populace dosud očkování z různých důvodů odmítala. Ovšem poslední vládní nařízení způsobila, že již koncem uplynulého týdne se zejména ve velkých městech tvořily dlouhé fronty zájemců o jednorázové očkování. Zájem se až zdvojnásobil. „Nechtěl jsem, ale donutily mě,“ znělo nejčastější vysvětlení. Ono se totiž testy budou od příštího pondělí platit. „Přišlo by mě to draho,“ přisadil si další muž stojící v dlouhé řadě na hlavním nádraží v Praze. V tomto týdnu se asi dá po celé republice očekávat poměrně slušná panika...