Městský hřbitov v Prostějově je největším místem v regionu, které se v dušičkovém období nejvíce zaplňuje pozůstalými vzpomínajícími na své blízké. Poslední dobou hlavní hřbitov prochází výraznou obměnou, město do něj investuje nemalé peníze. Desítky milionů korun proudily v posledních letech do rekonstrukcí hrobových míst, kácení a následné výsadby stromů, staví se nová kolumbária s urnovými hroby. A další výrazná investice hřbitov čeká, už brzy dojde k zásadní rekonstrukci vstupní brány a i řešení dopravní situace před hřbitovem.

„V posledních letech jsme pravidelně investovali do zvýšení počtu urnových hrobů, takzvaných kolumbárií, letos se realizuje již čtvrtá etapa. Kolumbária, o které je mezi občany obrovský zájem, jsou umístěna převážně podél hřbitovní zdi ve východní a severovýchodní části hřbitova. Celkem bude vybudováno 153 nových schránek za zhruba 5,1 milionu korun. Průběžně se připravuje a realizuje rekonstrukce objektů, které jsou součástí městského hřbitova, jde o kulturní památky. Jedná se konkrétně o smuteční obřadní síň, objekt správce, vstupní bránu včetně přiléhající zvonice. Na tyto stavby má magistrát zpracované projektové dokumentace,“ prozradil to nejpodstatnější Jiří Rozehnal, náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově.

Každý, kdo nyní prochází okolo Městského hřbitova v Brněnské ulici, spatřuje přípravy na další investice hned při vstupu. „Aktuálně se připravuje rekonstrukce brány do hřbitova a generální oprava domku správce hřbitova. Je vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby. Bude se jednat o provedení sanačních opatření v základech, které povedou ke stabilizaci a zamezení vlhnutí zdiva. Dále bude provedena repase kovových prvků a štukových omítek. Cena těchto rekonstrukčních prací bude zhruba deset milionů korun a předpoklad zahájení prací je jaro 2022,“ popsal Rozehnal s tím, že magistrát plánuje řešit i dopravní problémy před hřbitovem. „Město má zpracovanou projektovou dokumentaci na úpravu prostoru před hlavním vstupem, který je dopravně nepřehledný. Součástí je úprava místa pro přecházení, úprava vjezdu a vstupu do hřbitova i úprava výjezdu z parkoviště podél hřbitovní zdi. Řešit se bude bezbariérová úprava autobusové zastávky a její zkapacitnění,“ sdělil náměstek prostějovského primátora.

Magistrát provádí pravidelnou údržbu a kontrolu na všech městských hřbitovech. „Momentálně řešíme otázku parkování před hřbitovem ve Vrahovicích včetně bezpečné pěší dostupnosti od hřbitova na železniční zastávku,“ připomněl Jiří Rozehnal.