Krach společnosti Bohemia Energy a jeho důsledky jsou veřejnosti již všeobecně známy, nečekaná ztráta dodavatele elektřiny postihla více než milion českých občanů. A také tisíce Prostějovanů. Jak před několika dny upozornil ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík, dealeři elektrické energie toho okamžitě využili a v domácnostech nabízejí lidem elektřinu od jiných dodavatelů. Šéf prostějovských strážníků je trefně nazval elektrošmejdy a prostějovské občany před nimi varoval. Je totiž notoricky známo, že podomní prodej je ve městě už několik let zakázán a policie je proti podvodníkům připravena zasáhnout.

Společnost Bohemia Energy ukončila veškeré dodávky elektřiny a plynu na českém energetickém trhu. „Spotřebitelé ovšem v tuto chvíli nemusí chodit na pobočky nebo telefonicky kontaktovat jiné dodavatele. V takovém případě nastupuje dodavatel poslední instance, od kterého mohou odebírat energie. Nejdéle však půl roku,“ vzkazuje Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora statutárního města Prostějova. „Dodavatel poslední instance je nástrojem, který chrání spotřebitele v případě úpadku jakéhokoliv dodavatele energií. Právo na zajištění dodávky energií prostřednictvím DPI lidem náleží ze zákona a nemusí se obávat přerušení energií do jejich odběrových míst. Během půl roku si mohou dle vlastního uvážení vybrat nového dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezen,“ upozorňuje Pospíšil na důležité okolnosti.

Jenže v Prostějově se v těchto dnech množí případy, kdy na zvonky u dveří bytů zvoní mladíci v oblecích a kravatách a nabízejí lidem sami nového dodavatele. „Ano, reagujeme na oznámení občanů, kteří nám nahlásí podezření na nelegální podomní prodej. Nejedná se ale jen o prodejce energií, ale i různé prodejce výhodných hrnců, přikrývek a různých zázračných léčivých přípravků. Je ale pravda, že případů podomního prodeje elektrické energie je v těchto dnech nejvíce. V případě zjištění neoprávněného prodeje jsou přestupky s prodejci řešeny ohlášením ke správnímu orgánu. A to z důvodu zajištění dostatečných důkazů a vzhledem k tomu, že pokutou příkazem na místě nelze řešit nařízení města,“ potvrdil Večerníku neduhy současné doby Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

Dealeři s elektřinou samozřejmě dobře vědí, že je podomní prodej v Prostějově zakázán. Proč tedy úmyslně porušují vyhlášku města? „V minulosti se prodejci vymlouvali na neznalost nařízení města, v poslední době po zavolání městské  policie na podezření domovního prodeje prodejci většinou z města odjedou, případně to zkusí na druhé straně Prostějova. Městská policie proto apeluje na občany, zvláště v současní době, aby neotvírali neznámým osobám, a pokud mají podezření na podomní prodej, aby zavolali co nejrychleji na linku 156. Za přestupek porušení nařízení města lze uložit pokutu ve správním řízení do sto tisíc korun. Dopustí-li se přestupku fyzická osoba, lze jí uložit i omezující opatření,“ vzkazuje Šebestík a dodává, že zákaz podomního prodeje v Prostějově upravuje novela vyhlášky města ze začátku roku 2020. „Podomní prodej a pochůzkový prodej jsou na území statutárního města Prostějova zakázány. Od 1. ledna 2022 budou moci strážníci řešit porušení nařízení města pokutou příkazem na místě,“ připomíná ředitel Městské policie Prostějov.

O problémech nejen s elektrošmejdy dobře vědí i na prostějovské radnici. „Jsem zásadním odpůrcem podomního prodeje. Odmítám nemorální jednání šmejdů, kteří spoléhají většinou na nevědomost a malou informovanost našich starších spoluobčanů. Jejich nabídky nevýhodných smluv přivádějí lidi do velmi svízelných situací, proto je třeba podomní prodej tvrdě postihovat. Každý by měl být v dnešní složité energetické situaci obezřetný, aby se nestal obětí elektrošmejdů. Pokud je potřebné změnit dodavatele, tak je nejlepší jít na pobočku dodavatelské firmy a vše vyřídit tam. Solidní firmy v žádném případě nikoho za občany neposílají. Apeluji na všechny, buďte opatrní,“ zdůrazňuje a varuje prostějovské občany první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

 

Co dělat, když u dveří zazvoní „šmejd“?

Pokud by někdo zazvonil u vašich dveří a nabízel tu nejvýhodnější nabídku na trhu, nic nepodepisujte a vše s klidnou hlavou promyslete. Situace, která momentálně nastala, může nahrávat různým podvodníkům. Na celém území města Prostějova je podomní prodej zakázán. V případě pochybných prodejců, kteří chodí po jednotlivých domech nebo bytech a lákají na výhodnější energie, raději vše oznamte na linku 156 a vyčkejte do příjezdu městské policie.

Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov

 

43 graf smejdi