Radní dali zelenou novému plánu zimní údržby místních komunikací města Prostějova na zimní období 2021 a 2022. Zároveň po svém zasedání 19. října uložili ředitelům příspěvkových organizací města zajistit vlastními silami zmírnění následků zimy u vstupů do budov v zimním období od 1. listopadu, tj. dnes, do 31. března příštího roku. 

Plán zimní údržby zpracovala pro město společnost FCC Prostějov na základě smlouvy pro správu, opravy a údržbu místních komunikací. „Je zpracován tak, aby v prvním pořadí důležitosti byly zprovozněny úseky místních komunikací, na kterých je vedena městská hromadná doprava, včetně hlavních tahů na komunikacích v majetku města. Dále úseky chodníků s velkou frekvencí pohybu obyvatel a zastávky městské hromadné dopravy. Následně jsou ve druhém a třetím pořadí důležitosti zprovozněny ostatní silniční komunikace, chodníky, aleje, přechody pro chodce a ostrůvky. U chodníků pořadí důležitosti vychází z potřeb obyvatel k zabezpečení přístupu k zastávkám městské hromadné dopravy, na vlakové a autobusové nádraží, k nemocnici, obchodům a podobně,“ nastínil první náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko), který má správu a údržbu majetku města ve své gesci.      

Zimní údržbu místních komunikací v Prostějově bude podle platné smlouvy a legislativy zabezpečovat zmiňovaná společnost FCC. Podle její mluvčí jsou pracovníci prostějovské pobočky na zimní období připraveni. „Ve svých skladech má FCC Prostějov v současnosti již připraveno 450 tun soli, 200 tun písku a 100 tun drti. Další posypový materiál bude firma doplňovat operativně podle potřeby. Zároveň je připraven vozový park, který zahrnuje celkem šestnáct mechanizačních prostředků pro zimní úklid komunikací, parkovišť a chodníků. O zimní údržbu se bude starat také dostatečné množství ručních pracovníků. Pro případ kalamity jsou smluvně zajištěny posily od subdodavatelských firem,“ ujistila Kristina Jakubcová, tisková mluvčí společnosti FCC Česká republika s tím, že radou města schválený plán zimní údržby bude firma plnit.