Tohle bude ještě hodně napínavé... Hlavně pro lidi, kteří si už v rámci projektu Viladomy Plumlov předběžně zamluvili nové byty. Za celou záležitostí totiž stojí Kateřina Koldová, kterou mimo jiné kvůli zpackanému domovu pro seniory v Bedihošti neprovází nejlepší pověst. Přestože jedna polovina projektu Viladomy Plumlov po nekonečné anabázi získala stavební povolení a na místě již byla položena základová deska nového domu, začínají se objevovat další indicie, že vše neskončí vůbec dobře.

 

Byty v Lesnické ulici v Plumlově byly v nabídce realitních kanceláři již velmi dlouho. Zdálo se, že všechny jsou vyprodané, kvůli prodlužujícímu se termínu realizace však někteří z kupců vycouvali. V případě relativně levného a na první pohled atraktivního bydlení v Plumlově se však stále objevují noví zájemci. Jenže je tu problém. Podobně jako v případě bytů v chystaném bytovém domě v areálu prostějovské Galy, za jehož výstavbou rovněž stojí Kateřina Koldová, i oni mají problém se schválením hypotéky. „Banka nám úvěr neschválila kvůli tomu, že je na pozemek, kde má dům vyrůst, uvalena exekuce. Paní Koldová to vysvětlila tím, že jeden z jejích zaměstnanců překročil rychlost ve firemním voze a exekutor ihned zadal exekuční příkaz na pozemek. Exekuce je dle jejích slov již vyřízena,“ napsal do redakce Večerníku jeden ze zájemců o koupi bytu s tím, že si sám prověřil exekuční rejstřík. „Z něj vyplývá, že exekuce je opravdu stažena, čeká se tedy jen na vymazání z katastru nemovitostí,“ dodal muž.

Do konce roku mělo být hotovo

Večerníku se podařilo zjistit, že exekuce by měla být skutečně vyřízena, důvodem jejího vzniku však mělo být nezaplacení daně. Faktem je, že začátkem letních prázdnin bylo na jeden ze dvou plánovaných bloků konečně vydáno stavební povolení. Rovněž byla postavena základová deska. Skutečností ovšem zůstává, že první byty v Plumlově měly být původně předány nejpozději koncem letošního roku. Tento termín je však vzhledem k okolnostem naprosto nereálný, v poslední době se navíc dramaticky změnily podmínky na realitním trhu.

Zkušenost z Bedihoště

Podobně se táhl také projekt Domova pro seniory, který se už před šesti lety začal budovat na okraji Bedihoště. I tehdy v celém projektu figurovala Kateřina Koldová, která v té době byla v osobním bankrotu. Navzdory tomu se společnosti, za níž vystupovala, podařilo ze státního rozpočtu získat dotaci ve výši 4,8 milionu korun. Později se jakékoliv odpovědnosti za chod firmy vzdala a svůj podíl převedla na někoho jiného. Dům měl být hotový do dvou let, do dnešního dne však nebyl zkolaudován. Ministerstvo však dosud o vrácení dotace překvapivě nepožádalo. Z jeho vyjádření vyplývá, že vyčká do konce letošního roku. „Bojím se, že dům nebude zkolaudován ani po tomto termínu,“ konstatoval smířeně starosta Bedihoště Jiří Zips.

Kateřina Koldová se k celé záležitosti nevyjádřila, již v minulosti s Večerníkem opakovaně odmítla komunikovat.