Letní dlouhé slunečné dny jsou pryč a nastalo období nevlídného, chladného počasí se špatnou viditelností. Nejde však pouze o zkracování dne. Postupně se snižující teploty vytváří také nízkou oblačnost a mlhy, které by se daly krájet. Nechybí časté deště a všechny tyto skutečnosti zcela mění podmínky na silnicích i bezpečnost provozu.

Velmi důležité je uvědomit si, že tyto faktory mají jednoznačný vliv na vaše cestování, ať už se jedná o pracovní cestu, či jiné. Už během podzimu stejně jako v zimě je rozhodně lepší dát si určitou časovou rezervu, kterou můžete na trase potřebovat. Spěch totiž v žádném případně bezpečnému dojetí do cíle nepřidá. Hlavním rysem brzkého podzimního počasí je jednoznačně snížená viditelnost, kdy se noc stále více prodlužuje. Ani pološero, které bývá častým podzimním jevem, doprovázené mlhou není příliš dobré pro řidičův zrak a může se stát, že něco přehlédne.

Jedná se však i o další příznaky, které podzimní počasí přináší. Největším problémem jsou pravidelné deště, které na mokrých vozovkách, někde i společně s popadaným listím, mohou způsobit smyk. K tomu je nutno myslet i na skutečnost, že v těchto dnech už mohou také přijít první mrazíky či sníh. A i když se s ním každým rokem počítá, vždy dokáže ten první nadělat velkou paseku. Brát v potaz je však potřeba také vítr. Ten při silných nárazech dovede auto vychýlit z jízdní dráhy, nebo dokonce vytlačit z vozovky. Pravidlem je pomalá jízda a pevný úchop volantu.

Na co je tak potřeba během chladných podzimních dnů myslet? V první řadě je dobré řádně zkontrolovat veškerá světla, u kterých nemusíte během léta zaznamenat závady, ale během nevlídných podzimních dnů se projeví okamžitě. Je dobré se také neřídit pouze termínem, od kdy musíte nazout zimní obutí, ale vyměnit pneumatiky už v době, kdy se teploty budou dostávat pod sedm stupňů, právě tato teplota už zcela jednoznačně ukazuje rozdíly mezi letním a zimním přezutím. Celkově pak na silnici také myslet na různé možné problémy, které mohou nastat. Krátká časová rezerva se tak bude vždy hodit a v neposlední řadě se také na silnici chovat co nejzodpovědněji a snažit se předvídat i možné chyby druhých. Uvědomovat si tyto věci zpětně bývá pozdě.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a AUTO MOTO vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 1. listopadu