„Naším záměrem při založení bylo zabránit kastracemi nekontrolovanému množení toulavých kočiček. Většina lidí nás ale pojala - i přes upozornění - jako útulek a denně přijímáme několik žádostí o umístění.“ Tak znělo několik napsaných vět, které spustily vřavu. Nacházely se totiž na facebookové stránce spolku Mourek, který vyhledával, kastroval toulavé kočky a ty zraněné léčil. Dočasně je také jeho členové umisťovali u sebe. To ale už brzy skončí.

 

„Je to psychicky náročné. Jedeme čtyři roky nonstop. Několik lidí vypadlo, mají nově rodiny. Zůstalo nás pár a je to nezvladatelné. Stejně jako tlak od lidí, kteří s námi jednaní ve stylu ´Vy jste spolek, tak dělejte´. Celé se to vedle řádného zaměstnání nedá pořádně zvládnout,“ posteskla si Jana Seifriedová, jedna ze zakladatelek spolku.

V minulosti panovala úvaha, že by v Prostějově oficiální kočičí útulek skutečně vznikl, žádný zde totiž dosud není. Nakonec se tak ale prozatím nestalo. „To není jednoduché mít takový útulek. Mám strach, že by se zaplnil za pouhý rok po střechu. Není den, aby se nenašla kočička, to je i několik telefonátů denně. A kdybychom každou kočku vzali, tak dobře, ale co dál?“ ptá se Jana Seifriedová, která si s problémem neví rady. Pod rukama jí a dalším dobrovolníkům ze spolku Mourek prošly stovky, možná i více než tisíc koček. Na to, aby spolek fungoval, pak přispíval i magistrát.

Jak ale zakladatelka spolku zdůrazňuje, spolek nekončí pro nedostatek peněz. „Město se zajímá jen o kočky z Prostějova. Na to musíme dávat bacha, protože volali lidé z celého okolí. To ale není o financích. Je to o vyčerpání, naprostém vyhoření, o čtyřech letech bez klidu a bez dovolené,“ vysvětlila Seifriedová exkluzivně pro Večerník.

Mourek byl navíc v minulosti velmi aktivní. Dražil, sháněl finance, spolufinancoval ve velkém svou činnost. „S penězi jsme opravdu neměli až tak problémy. Jsme docela šikovní, že jsme je vždy uměli nějak sehnat. Dělali jsme například dražby, karneval, pekli jsme cukroví na prodej,“ připomíná zakladatelka spolku.

Co ale bude se spolkem nyní? Na Facebooku se píše o úplném zániku. K tomu ale ještě nedošlo papírově ani rozhodnutím. „Pořád jsme na vážkách, nevíme... Kdyby se našel člověk nebo více lidí, kteří by si spolek převzali, tak bychom se na to nevykašlali – pomohli bychom shánět dražby, pomáhat s administrativou a podobně,“ vzkazuje Jana Seifriedová.

V úterý 2. listopadu by navíc mělo dojít k jednání na magistrátu, konkrétně na odboru životního prostředí. Je ovšem otázkou, jakým způsobem by radnice spolku dokázala pomoci.

Večerník se bude tématu pravděpodobného ukončení spolku Mourek a vůbec budoucnosti koček v Prostějově věnovat i v dalších číslech. Postará se tedy o čtyřnohé mazlíčky alespoň magistrát?