Byl to bezpochyby dobrý úmysl, ale... Vedení magistrátu zahájilo v polovině února tohoto roku nástřiky interiérů prostějovských škol i mateřinek. Ty chemickou látkou Smartcoat zabezpečovala firma Vederia Solutions. Po prvních dnech realizace tohoto protikoronavirového opatření však zvláště z řad rodičů dětí vyvstala obrovská hysterie. Vyvolala ji zejména senátorka Jitka Chalánková společně s některými opozičními zastupiteli. Ti začali tvrdit, že nástřiková látka je karcinogenní a tím je celý proces pro děti zdravotně velice nebezpečný.

Spor o škodlivosti nanonástřiků vlastně trvá dodnes, byť primátor František Jura už na konci února po tlaku veřejnosti ochranné nástřiky ve školách zastavil. Následovalo množství odborných posudků, jejichž výsledky se oháněli jak zastánci, tak odpůrci nanonástřiků. O tom, že jsou neškodné a naopak vhodné pro ochranu dětí před nákazou covid-19, je přesvědčen například i renomovaný soudní znalec Vladimír Procházka. Nicméně také odpůrci nástřiků disponují výsledky zkoumání jiných odborníků.

Nedávno se s jedním takovým vytasil opoziční prostějovský zastupitel Aleš Matyášek. „Obrátil jsem se se žádostí o stanovisko na Státní zdravotní ústav. Ten konstatoval, že názory soudního znalce se opírají pouze o propagační materiály společnosti Vederia a jsou tak zcela jednostranně zaměřené na obhajobu stanoviska dodavatele nástřiků, přičemž zcela chybí odborné posouzení situace.

 

Česká inspekce životního prostředí zahájila se společností Vederia kontrolu, při níž zjistila, že se jedná o prostředek s deklarovanou biocidní účinností, přičemž nenalezla žádné doklady, které by prokázaly povolení SmartCoat jako biocidního přípravku k dodávání na trh. Dne 5. října jsem primátora Františka Juru seznámil se závěry České inspekce životního prostředí a vyzval ho k bezodkladnému odstranění nanonástřiků, které byly již v únoru provedeny v prostějovských školských zařízeních,“ rozeslal zprávu do médií opoziční zastupitel Aleš Matyášek.

V únoru letošního roku město ještě před zastavením celé akce nechalo provést nanonástřiky na pěti základních a pěti mateřských školách. Večerník zajímalo, jak se vedení magistrátu postaví ke zmíněné výzvě. „Z pověření primátora Prostějova vám mohu sdělit, že v otázce nanonástřiků na některých mateřských a základních školách v Prostějově je třeba uvést, že zpráva Státního zdravotního ústavu jasně říká, že nedochází k akutnímu ohrožení zdraví dětí. V tomto smyslu hovoří i odborné stanovisko soudního znalce. Krajská hygienická stanice (KHS) Olomouckého kraje obdržela od Státního zdravotního ústavu odborné stanovisko, které obsahuje doporučení pro předškolní zařízení, a to výměnu koberců, rohoží, očistu hraček a závěsů. Tyto součásti školek vůbec nebyly zmíněnými přípravky ošetřeny. Vyjadřuje pouze nesouhlas s aplikací na stolky a lavice. Vzorek ošetřených lavic byl tedy zaslán na odbornou analýzu. Oficiální zpráva ČIŽP neuvádí ve svém závěru žádná porušení, nezahajuje přestupkové řízení a postupuje záležitost KHS. S tou město samozřejmě komunikuje a její závěry a nařízení bude plně respektovat,“ sdělil Večerníku Jan Krchňavý, náměstek primátora pro školství v Prostějově.