Vánoční období začne už tento pátek 5. listopadu! Na náměstí T. G. Masaryka vedle budovy muzea bude slavnostně zahájen provoz mobilního kluziště. O necelé tři týdny později, přesně ve středu 24. listopadu, bude spuštěn vánoční jarmark, dva dny nato pak dojde ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu. Jak vyplynulo z posledního jednání prostějovských radních, ti sice vesměs ponechali stejnou výši poplatků za pronájmy stánkařům, o 200 korun na den je však zvýšili prodejcům punče. Definitivní skladba stánkařů a jejich nabízeného sortimentu bude známa až v příštích dnech, ale náměstkyně primátora Milada Sokolová Večerník ubezpečila, že při rozhodování organizátorů hraje hlavní roli kvalita nabízeného zboží.

Rada města Prostějova na svém říjnovém jednání schválila výši nájemného za užívání dřevěných prodejních stánků a výši poplatku za službu, a to právo přenechání prostoru pro umístění mobilního stánku v rámci vánočního jarmarku konaného v roce 2021. „Tak jako v minulých letech jsme rozhodovali, zejména s ohledem na různorodý sortiment nabízeného vánočního zboží či služeb, o výši nájemného za užívání dřevěných prodejních stánků a o poplatku za službu, a to právo přenechání prostoru pro umístění mobilního stánku ve vlastnictví prodejců. Určena byla sazba za umístění prostoru pro grilování mimo dřevěný stánek, sazba za odkládací prostor pro nabízené zboží, například proutěné výrobky nebo stojany se jmelím, nebo sazba za prostor pro umístění stolků pro občerstvení. Součástí nájemného a poplatku bude tradičně i dodávka elektrické energie,“ informoval František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějov.

Večerník pochopitelně zajímalo, zda vedení města stánkařům vyhovělo a ponechalo stejné ceny za pronájem stánků jako v minulých letech? „K mírnému navýšení došlo pouze u stánků, které budou prodávat punč, a to o dvě stovky za den. Domníváme se, že takové navýšení nebude pro prodejce těchto nápojů znamenat ani drobný problém. Ostatní výše nájemného zůstává stejná jako v jiných letech,“ odpověděla náměstkyně primátora pro kulturní záležitosti Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov).

Vánoce na prostějovském náměstí začnou vlastně už tento pátek. „Dva stánky, které budou sloužit k obsluze kluziště, budou otevřené již od pátku 5. listopadu, kdy slavnostně zahájíme provoz kluziště. Ty ostatní v rámci vánočního jarmarku by měly být připraveny dva dny před rozsvěcováním vánočního stromu, tedy od 24. listopadu,“ potvrdila Sokolová, které se Večerník ještě zeptal, podle jakých kritérií budou pro letošní vánoční jarmark vybíráni konkrétní stánkaři.  „Výběrová komise bude z došlých přihlášek vybírat prodejce pro účast na vánočních trzích. Kritéria výběru jsou předem jasná, půjde o dodání kompletně vyplněné přihlášky ve stanoveném termínu, prodej vánočního sortimentu, ručně vyrobeného zboží, kvalita sortimentu, originalita a pestrost nabízeného zboží, celková pestrost sortimentu na náměstí T. G. Masaryka a také realizovatelnost požadavků prodejce na vlastníka pozemku,“ vyjmenovala náměstkyně primátora s tím, že jiné než dřevěné stánky instalované městem nebudou povoleny. „Prodejci budou nabízet své zboží pouze v dřevěných stáncích, ty vlastní se nepovolují. Vzhled trhů je také důležitý, proto město Prostějov dřevěné domečky zakoupilo a postupně je obnovuje.“ Konkrétní trhovci ještě vybráni nejsou. „Zasedání výběrové komise proběhne zkraje nadcházejícího týdne, poté budeme moudřejší,“ upřesnila Sokolová.

A jak již bylo sděleno, Vánoce na prostějovském náměstí začínají vlastně už tento pátek. „V odpoledních hodinách slavnostně otevřeme provoz mobilního kluziště tradičně před budovou muzea. Pevně věřím, že si lidé s dětmi užijí nejen volného bruslení, ale také možností zahrát si curling, florbal na ledě či si zabruslit při diskotékové hudbě,“ zve Prostějovany první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

 

Město investovalo do žárovek

 Různé reakce vzbuzovalo v minulých letech nazdobení i podoba vánočního stromu. Někteří lidé vyjadřovali nespokojenost, jiní byli naopak nadšení. Na výzdobě přitom magistrát nešetří, a také letos se rozhodlo zainvestovat.

„V letošním roce bude pořízeno šest kusů nové světlené LED výzdoby na tři sloupy před budovou radnice v celkové hodnotě 126 tisíc korun. Jedná se o velký světelný motiv letící hvězdy,“ informovala Večerník náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov), která má na starost kulturu.

Není to navíc tak dlouho, co město dalo peníze rovněž na novou podobu vánočního stromku. „Poslední výzdoba stála zhruba tři sta padesát tisíc korun. Samotná světelná výzdoba na sloupech veřejného osvětlení byla pořízena v minulosti a postupně byla v rámci oprav předělána na LED osvětlení místo žárovek,“ dodala Sokolová k výzdobě, která už se v ulicích Prostějova postupně objevuje. 

 

44 graf stanky