Vůbec poprvé v jeho osmileté historii bylo do babyboxu v prostějovské nemocnici uloženo neznámým člověkem děťátko. Stalo se tak v úterý 24. srpna a naprosto zdravá holčička dostala jméno Barbora. „Barborka je krásná! Váží 2 700 gramů a měří 48 centimetrů. Byla pečlivě oblečená, celá v bílém, zabalená v plyšové dece. Pupečník měla podvázaný gumičkou do vlasů,“ uvedla tehdy primářka dětského oddělení Nemocnice Prostějov Lenka Šigutová. Večerník se v uplynulém týdnu vydal opětovně zjišťovat, jaký je osud odloženého miminka. Moc jsme ale nepochodili...

Uběhly už dva a půl měsíce od historicky přelomové události. Od té doby holčička na konci prázdnin dostala do kolébky zlatý dukát od iniciátora babyboxů v České republice Ludvíka Hesse, co s ní je a bude dál, však veřejnosti zůstává utajeno. Při otázkách, kam byla Barborka umístěna a zda snad už získala nové rodiče, totiž Večerník narazil...

„Vaše otázky směřují špatným směrem, neboť se jedná o nezletilou osobu, věc si převzal příslušný orgán sociálně právní ochrany dětí městského úřadu na území, kde se miminko našlo. Možná můžete zkusit ještě kontaktovat přímo Ludvíka Hesse, který babyboxy zakládá, ten občas něco médiím sdělí,“ uvedl s doporučením Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici.

Ovšem i zakladatel babyboxů nebyl tentokrát o moc sdílnější. „Osudy dětí odložených do babyboxů mi nenáleží sledovat. Občas se ozve nějaká rodina, která dítě získala do adopce, v tomto případě ale o děvčátku nevím nic,“ odepsal Večerníku Ludvík Hess.

Tak jsme se tedy pokusili přes tiskovou mluvčí prostějovského magistrátu oslovit představitele orgánu sociálně právní ochrany dětí, odpovědi ale do uzávěrky tohoto vydání nepřišly. Dozvíme se něco víc o malé Barborce během následujících dní?

Našli se už třeba náhradní rodiče? A co její matka, nezměnila názor? Kde momentálně holčička pobývá a jaký je její zdravotní stav? Kam bude umístěna a co s ní bude? Na všechny tyto otázky budeme i nadále hledat odpověď.