Z této dlouholeté záležitosti se už pomalu, ale jistě stává kultovní problém Prostějova. Trnem v oku obyvatelům Olomoucké ulice a celého širokého okolí jsou diskotéky pořádané v Disco clubu Morava. V první řadě jde o neúměrný hluk, na což ostatně dlouhodobě poukazují také hygienická měření. Ale není to to jediné, co zdejší občany trápí. Návštěvníci hudebních produkcí totiž tropí nepřístojnosti i venku na ulici, což občany vede k desítkám oznámení na policii během každého víkendu, co se diskotéky v „Moravě“ konají. Na tyto problémy lidé prostějovské zastupitele upozorňovali už vloni na podzim, kdy sepsali petici. Nejvyšší vedení magistrátu se zavázalo neutěšenou situaci řešit a nyní vydali radní vůbec poprvé své oficiální stanovisko.

Stížnostmi na hluk a nepořádek v blízkosti tanečního DCM klubu se vedení města zabývá dlouhodobě. Opakovaně jedná tak se zástupci občanů z okolních nemovitostí, tak i se zástupci provozovatele Disco clubu Morava. Vyslanci obyvatel z Olomoucké, Lužické a dalších ulic byli pozváni na schůzi Rady města Prostějova 17. srpna a zástupci provozovatele pak na jednání rady o dva měsíce později, přesně 19. října. Statutární město Prostějov také podalo opakovaný podnět k provedení státního zdravotního dozoru ke Krajské hygienické stanici Olomouckého kraje, a to k měření hladiny hluku v bytových prostorách přilehlých k provozu Disco Clubu Morava.

„Hygienickou stanici jsme dále požádali o provádění periodického, opakovaného či kontinuálního měření hladiny hluku ve dnech pořádání hudební produkce po určitou přiměřenou dobu, na základě kterého by bylo možné shromáždit komplexnější údaje o dodržování či nedodržování zákonných limitů,“ uvedl František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějov. Podle krajské hygienické stanice periodické měření hluku není v daném případě namístě, neboť porušení zákona o ochraně veřejného zdraví již bylo prokázáno 18. ledna a také 16. července 2021. Jak tedy vyšlo najevo, krajští hygienici vedou s pořadatelem hudební produkce přestupková řízení ve věci nedodržení hygienických limitů hluku. Nyní je nutné ze strany provozovatele diskoték provést protihluková opatření a dokladovat jejich účinnost. „Ze strany provozovatele klubu bylo přislíbeno realizovat novou protihlukovou stěnu, znovu jednat s nájemci bytových jednotek přilehlých k provozovně klubu a pokračovat v jednání s vedením města. Také městská policie vykonává pravidelný zvýšený dohled nad okolím Disco clubu Morava za účelem kontroly veřejného pořádku a dodržování nočního klidu, zejména při ukončení provozní doby diskotéky v ranních hodinách. V rámci své činnosti i v součinnosti s Policií ČR kontroluje dodržování zákazu podávání alkoholu mladistvým a dodržování zákazu kouření ve vnitřních prostorách. Zjištěné přestupky řeší na místě nebo je oznamuje k dořešení správnímu orgánu,“ ujišťuje všechny o zájmu zklidnit situaci první muž radnice.

V uplynulých třech měsících zde strážníci řešili celkem 6 přestupků proti veřejnému pořádku, konkrétně rušení nočního klidu a znečišťování veřejného prostranství. Současně také dohlížejí na okolní ulice, zda zde také v souvislosti s provozem diskotéky nedochází buď k rušení nočního klidu, či narušování veřejného pořádku. „Městská policie bude i nadále pokračovat a provádět kontroly ve spolupráci s Policií ČR a jinými orgány v provozovně i před provozovnou diskotéky se zaměřením na dodržování zákonných předpisů,“ předesílá Jura.

Jeho slova Večerníku v nedávném rozhovoru potvrdil i ředitel Městské policie Prostějov. „Prioritou je veřejný pořádek ve městě na všech jeho veřejných prostranstvích. Nicméně lokalitě okolo Moravy je na základě podnětů občanů věnována zvýšená pozornost. Problém této diskotéky je v její provozní době, kdy ukončení je v brzkých ranních hodinách, s čímž souvisí postávání a kouření návštěvníků před budovou i hluk z hlasitého hovoru před touto diskotékou, dále pak příjezdy a odjezdy vozidel taxislužby. Strážníci zde již udělili několik pokut návštěvníkům, kteří rušili noční klid přílišnou hlučností,“ konstatoval Libor Šebestík. „Letos na základě situace s opatřeními souvisejícími s covid-19, kdy diskotéka nebyla téměř v provozu, se situace značně zklidnila,“ poznamenal před uplynulým víkendem, kdy se v DCM konaly párty. A bylo tak opět rušno...

 

 

45 graf morava