Na seniory a majitele objektů pro bydlení cílí dvě nové příručky, které pro širokou veřejnost připravilo olomoucké hejtmanství ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje.

 

„Publikace jsou plné důležitých rad a tipů, které mohou pomoci ochránit váš majetek, zdraví nebo dokonce život. Připravili je odborníci na slovo vzatí – lidé, kteří se problematice požární bezpečnosti věnují naplno a často jí zasvětili celý svůj profesní život. Neberte prosím jejich doporučení na lehkou váhu. Váš zodpovědný přístup k protipožární prevenci se vám opravdu vyplatí,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Především na starší spoluobčany myslí brožura s jednoduchým názvem Příručka pro seniory. Ta srozumitelnou a přehlednou formou připomíná základní pravidla požární ochrany a bezpečnosti. Radí, kam zavolat a co říci v případě nebezpečných či krizových situací. Jak se zachovat, když začne hořet nebo když přijde velká voda. V každé ze sedmi kapitol senioři najdou příklad z praxe a v závěru kvíz doplněný křížovkami či osmisměrkami.

Druhá publikace nazvaná Klíč k bezpečnému bydlení je pak určená především majitelům objektů pro bydlení, předsedům bytových družstev nebo společenství vlastníků jednotek. Brožura je seznámí s tím, jak objekty zabezpečit proti vzniku požáru v jednotlivých domácnostech i ve společných prostorách. Nechybí legislativní informace či požární prevence.

Podobné publikace nevznikly poprvé. Loni se hasiči zaměřili na děti ve věku od 6 do 9 let a připravili publikaci s názvem – Stalo se a co teď aneb Cesta k průkazu hasiče. Pro dospělé je pak určená brožura třicítky nejčastějších dotazů, na které by se měli zeptat před příjezdem hasičů. „Včasná a správně poskytnutá pomoc může zachránit lidský život. Budu rád, pokud si zásady uvedené v těchto publikacích osvojíte a budete se jimi řídit,“ doplnil Karel Kolářík, ředitel HZS Olomouckého kraje.

Veškeré informace k příručkám, včetně možnosti jejich stáhnutí ve formátu PDF, jsou k dispozici nahttps://www.hzscr.cz/docDetail.aspx?docid=22283852&docType=ART