V pořadí už šestadvacátá Burza škol SCHOLARIS se i v Prostějově nesla v duchu nejistoty současné koronavirové doby, nakonec ale byli organizátoři s jejím průběhem spokojeni. Ve všech prostorách Společenského domu se uplynulý čtvrtek po celý den prezentovaly střední školy i nejrůznější učiliště s pestrým výběrem učebních oborů z celého Olomouckého kraje. Z důvodu obav z nákazy covid-19 byly jednotlivé stánky prezentujících se školských zařízení rozmístěny jak v hlavním sále „Kaska“, tak v jeho předsálích, a dokonce i v přízemí hned za vchodem do budovy. Letošní přehlídku i tak navštívilo hned několik set dětí devátých tříd základních škol a v mnoha případech i jejich rodiče.

Tradiční akce Scholaris 2021 opět přilákala řadu budoucích středoškoláků. Po roční pauze způsobené koronavirou pandemií se ve čtvrtek 11. listopadu starali o svou prezentaci zástupci více než čtyřiceti škol z různých částí Moravy a žáci tak měli opravdu z čeho vybírat. Řada institutů od gymnázií přes střední školy až po učiliště nabízela u svého stánku různé doprovodné akce, což si mohli všichni vyzkoušet.

Burza škol začala hned v osm ráno, kdy se do prostor Společenského domu hrnuli první návštěvníci. Akci zahájily náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová s Alenou Raškovou. „Za vedení města můžeme prohlásit, že jsme nesmírně rády za tyto akce, kde návštěvníci obdrží ucelené informace a také praktické ukázky a rady od zástupců jednotlivých středních škol a učilišť. Cílem je poskytnout žákům základních škol a jejich rodičům informace o středních školách, učilištích a o situaci na trhu práce v Olomouckém kraji,“ uvedly dámy.

Návštěvnost ovlivnila pandemie

Na čtyři desítky stánků, u nichž zástupci středních škol, učilišť s nejrůznějšími učebními obory a také firem lákali chlapce a děvčata z devátých tříd základních škol do svých řad, byly kvůli protiepidemickým opatřením rozmístěny ve větší vzdálenosti od sebe, a navíc ve všech prostorách Společenského domu. „Naši pracovníci hned u vchodu do budovy pečlivě kontrolují potvrzení o očkování, negativních testech nebo prodělané nákaze covid-19. Kdo tyto náležitosti nemá, tomu zdarma poskytneme možnost otestovat se hned za hlavním vstupem,“ informovala Zdeňka Roháčková, manažerka pořádající agentury Schola Servis. „Přesná čísla si nevedeme, ale mohu říct, že jsme nezachytili žádný pozitivní případ, očkovaných žáků byla zhruba polovina. Druhá polovina musela podstoupit testy. U rodičů byla proočkovanost vyšší. Celkově je zde ale proočkovanost procentuálně nižší než v dalších regionech, kde jsme v rámci burzy testovali,“ prozradil Večerníku jeden ze zdravotníků mobilního zařízení.

Široká nabídka, pestrý výběr

Během čtvrtka 11. listopadu si prezentaci škol a učilišť přišlo se zájmem prohlédnout několik set dětí a jejich rodičů. Prezentovala se zde školská zařízení z celého Olomouckého kraje, tedy nejen z Prostějova, ale i z Olomouce, Lipníka nad Bečvou, Šternberka, Přerova, Hranic, Kojetína, Kroměříže či Jedovnice. Zájem byl hlavně o informace o středních školách, ovšem překvapivě dlouhé fronty návštěvníků se tvořily u stánků, kde učiliště nabízela obory soustružníků, frézařů, malířů, ovšem také lesnický obor nebo mladé slečny zajímalo také, kterak se vyučit umění kadeřnice či kosmetičky. Do svých řad lákali i vojáci, záchranáři a policisté.

 

„Pro své uchazeče nabízíme v příštím roce dva maturitní obory, a sice informační technologii a strojírenství, po kterých mohou studenti pokračovat ve studiu. A pokud nechtějí na vysokou školu, určitě uplatnění najdou. Vyrazili jsme i sem do Prostějova ukázat případným zájemcům, co všechno můžeme nabídnout. Myslím, že jsme dokázali zaujmout, víme, že právě zde má burza velkou tradici, stejně tak tomu je i v oblasti strojírenství,“ poznamenal zástupce ředitele střední průmyslové školy v Jedovnici Vlastimil Jalový.

„Burza škol je zcela jistě významnou akcí pro nás pro všechny. Má již šestadvacetiletou tradici a v minulosti to byla jedna z dobrých myšlenek Olomouckého kraje. Domnívám se, že je velice vhodné, když jsou v jeden čas na jednom místě soustředěny mnohé školy, učiliště i firmy, aby děti z devátých tříd měly možnost výběru a zjistit, jaká nabídka se jim poskytuje. My máme i ty zkušenosti, že děti s jejich rodiči se nás ptají, jakou má naše škola budoucnost a jaká budoucnost je může čekat po vystudování. Nám se rovněž osvědčilo, že hned po skončení Burzy škol pořádáme den otevřených dveří. Tudíž si zájemci po získání informací tady na burze mohou všechno prohlédnout v reálu,“ sdělil Martin Mokroš, ředitel Střední zdravotnické školy v Prostějově.

Zástupy návštěvníků se tvořily také u stanoviště, kde se prezentovala prostějovská Střední odborná škola podnikání a obchodu. „Zdá se mi, že přišlo méně lidí než v předešlých letech. Je vidět, že část zájemců odradila současná epidemická situace. Také na počtu vystavovatelů je to vidět, a bohužel převažují mimoregionální. Tato prostějovská burza mi tak připomíná spíše tu v Olomouci,“ pousmál se Marek Moudrý, ředitel SOŠPO v Prostějově. „Co se týká klasické podoby Burzy škol, tak si myslím, že je otázkou času, kdy děti i jejich rodiče projeví daleko větší zájem o on-line prezentaci škol i internetový den otevřených dveří. Dnešní možnosti takové jsou a nedávná distanční výuka ukázala, že děti projevují čím dál větší zájem dozvědět se novinky o všem možném na internetu, než aby někam chodily,“ přidal zajímavý rozbor. „My se tady ale prezentujeme rádi. Každým rokem máme třídy zcela naplněné,“ dodal Moudrý. „Zájem ze strany příchozích byl enormní. Snažili jsme se jim vždy co nejvíce poradit, potvrdit, že to tak opravdu funguje. Spousta z nich se pak vydala i na náš Den otevřených dveří,“ přidal jeden z průvodců Střední odborné školy podnikání a obchodu.

Vůbec z řad učitelů prezentujících škol zaznívala vesměs pozitivní slova. „Pro všechny budoucí žáky je to vynikající akce, mohou získat přehled o možnostech svého dalšího vzdělání. Je to takový svátek nejen pro budoucí studenty, ale i ústavy, které se mohou ukázat a představit své programy. Jen oproti předchozím ročníkům je samotná účast slabší, ale se současnou situací se není moc co divit. Hlavní je, že tato akce na rozdíl od loňského roku mohla proběhnout,“ shodovali se pedagogové napříč spektrem.

Až se hlava zamotala...

Ve velkém poskytovaly informace nejen samotné ústavy, ale právě i samotní studenti prezentovali své vlastní zkušenosti. Někde dokonce nabízeli i různé služby jako například kadeřnice, manekýnky či automechanici. Zájem byl také o gymnázia, a nejenom ta regionální. Velký úspěch měli také budoucí číšníci či stylisté, kteří se v provizorním křesle starali o své budoucí spolužačky.

Ze širokého výběru se těšili jak samotní studenti, tak i rodiče. „Zatím jsem v osmé třídě, ale rozhodli jsme se odpoledne s kamarády podívat, abychom do příštího roku měli nějakou představu. Musím ale říct, že až tolik škol jsem nečekal, teď mám v hlavě spíše zmatek,“ usmál se jeden z budoucích středoškoláků David Vybíral. „Naštěstí mám ještě rok čas, ale zatím nemám představu, kam bych přesně chtěl jít,“ oddechl si. „Přišla jsem se svým synem. Zatímco jiní kluci v jeho věku už mají jasno, kam po základní škole zamíří a co by chtěli v životě vůbec dělat, Libor tomu zatím nepřikládá žádnou váhu. Nebo je mu to jedno. Já se mu snažím vysvětlit, že by si měl vybrat co nejdříve, vždyť za půl roku už může být pozdě. Nechávám to víceméně na něm a překvapilo mě, že nejvíce času strávil u stánku hotelové školy. Tak možná bude číšníkem nebo barmanem,“ svěřila se Večerníku Hana Nechvátalová z Prostějova. „Vyrazili jsme s dcerou a opravdu koukám, z kolika škol mohou dneska děti vybírat. Na jednu stranu je dobré, že asi každý najde to své, na druhou stranu jim ten výběr moc nezávidím. Dcera už svůj zúžila, rozhodne se pak na základě dnešního dne a dnů otevřených dveří, kam se chystá,“ doplnila další z maminek Lenka Kovaříková.

Dorazila i Mubea

Kromě stánků škol na akci nescházelo zázemí Úřadu práce, kde se na mohli žáci dozvědět řadu informací i ohledně poptávky různých oborů na trhu. Nechyběla firma Mubea, která zaměstnává přes 1500 obyvatel z regionu, sama také aktivně školí své zaměstnance a aktivně spolupracuje s více než desítkou škol.

Burzu škol Scholaris 2021 v Prostějově je přes to všechno ale možné hodnotit jako velice úspěšnou, její návštěvníci odcházeli ve čtvrtek ze Společenského domu spokojeni a děti získaly potřebné informace vedoucí k jejich možnému rozhodnutí o jejich budoucím povolání.

Jan Frehar

Je z čeho vybírat, o tom netřeba diskutovat. V rámci Burzy škol se o tom jistě přesvědčil nejeden budoucí středoškolák, ale také přítomní rodiče. I když letošní počet škol netrhal rekordy, rozhodně si troufám říct, že každý z návštěvníků našel to, co hledal a co je mu nejbližší. Žáci osmých a devátých tříd, někteří i v doprovodu rodičů, tak měli velkou příležitost k nasměrování, kam povedou jejich další studentské kroky. Teď už nezbývá nic jiného než popřát všem budoucím studentům šťastnou volbu a mnoho úspěchů v jejich další kariéře.