Rezignace na mandát zastupitelky čerstvě zvolené poslankyně Hany Naiclerové (Změna pro Prostějov) nebude jediným odchodem z tohoto vrcholného politického orgánu města. Na jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova v úterý 23. listopadu ohlásí rezignaci také dlouholetý radní za sociální demokracii Zdeněk Fišer!

A jak Večerník těsně před uzávěrkou tohoto vydání zjistil, místo v radě města přepustí Aloisi Mačákovi! Ten tak oznámí svůj comeback do komunální politiky po více než šesti letech! 

V září 2015 v tu dobu radní Alois Mačák a tehdejší primátor Miroslav Pišťák rezignovali na své funkce kvůli financování předvolební kampaně. Už zhruba rok se ovšem v zákulisí radnice živě diskutuje o snahách prvně jmenovaného vrátit se do zastupitelstva. A tato chvíle je tady! Dokonce hned místo v radě města mu už příští úterý uvolní jeho stranický kolega Zdeněk Fišer.

„Svoji rezignaci na mandát zastupitele a člena rady jsem už oficiálně odevzdal na podatelně magistrátu. Nevím, jestli příští úterý tuto rezignaci přijdu oznámit na jednání zastupitelstva osobně, musím se poradit s primátorem,“ šokoval Večerník Zdeněk Fišer, dlouholetý člen prostějovské ČSSD. Že by podlehl nějakému tlaku ze strany Aloise Mačáka, ale odmítá. „Jsem v důchodovém věku, a navíc jsem se rozhodl, že už příští rok nechci kandidovat v komunálních volbách. Politika mě už trošku unavovala, každý týden bylo jednání rady a stejně nás sociálních demokratů je v zastupitelstvu jako do mariáše bez větší možnosti něco ovlivnit nebo změnit,“ nastínil své pohnutky někdejší náměstek. „Mohu potvrdit, že v radě města mě nahradí Lojza Mačák. Je aktivní a necelý rok před volbami může pomoci,“ dodal Fišer.

Jak je to tedy s ambicemi Aloise Mačáka a jeho osobními tlaky na to, aby mu někdo z ČSSD uvolnil místo v nejvyšších patrech současné komunální politiky? Leccos napovídají vyjádření dvou vysoce postavených sociálních demokratů. „Jsem předsedou okresního a krajského výboru ČSSD, proto není v mé kompetenci řešit tuto situaci, která se týká vyloženě města. Je to jejich věc, já se do toho plést nebudu,“ odkazoval na „rošádu“ mezi Zdeňkem Fišerem a Aloisem Mačákem šéf okresní i krajské organizace sociálních demokratů Ladislav Hynek. „Nezlobte se, já to vůbec nechci komentovat, je to osobní záležitost pana Mačáka,“ překvapila svým vyjádřením Alena Rašková, náměstkyně primátora Prostějova pro dopravu a sociální oblast.

Během uplynulého víkendu se Večerník spojil také s Aloisem Mačákem, který nám z důvodu pracovní zaneprázdněnosti slíbil obsáhlé vyjádření do příštího vydání.

Výměna na postu radních mezi sociálními demokraty měla ovšem ještě jeden háček. V případě rezignace Zdeňka Fišera byl podle platných výsledků komunálních voleb z roku 2018 prvním náhradníkem bývalý náměstek primátora za ČSSD Pavel Smetana. „Neměl jsem důvod nevyhovět. Už nejsem členem sociální demokracie, ale SPD, takže by ode mě nebylo férové, abych pomýšlel nahradit Zdeňka Fišera ve funkci radního. Místa prvního náhradníka jsem se tedy vzdal a přenechal ho právě Lojzovi Mačákovi,“ objasnil exkluzivně Pavel Smetana.

K celé kauze se Večerník zcela jistě vrátí i v následujícím vydání. Kromě exkluzivního rozhovoru s Aloisem Mačákem se budeme snažit zprostředkovat i vyjádření dalších politiků včetně primátora Františka Jury.