Něco takového by Prostějov opravdu hodně potřeboval! Pokud se v okresním městě bojujícím se znečištěným ovzduším a tunami prachu o nutnosti výsadby zelené hradby na jižním okraji města zatím pouze hovoří, pak ve Vranovicích-Kelčicích již něco takového právě v těchto dnech vzniká. V rámci komplexních pozemkových úprav zde v září zahájili obří výsadbu na celkem 16 hektarech pozemků. Výrazná proměna rázu krajiny, kterou ocení zejména budoucí generace, přijde na 16 milionů korun.

Stejně jako Prostějov se Vranovice-Kelčice do jisté míry potýkají s negativním vlivem, který obec fakticky dělí na dvě části. Vesnice je přitom obklopená převážně zvlněnou zemědělskou krajinou. Kvůli kopcovitému terénu se tak často stává, že půda z vršků sjíždí dolů a nahoře už zůstává pouze kamení. Kromě toho zde bojují s častými dopady sucha a zvýšenou prašností v důsledku neschopnosti krajiny zadržovat vodu. Ke zmírnění všech těchto potíží by podstatným způsobem měla přispět nebývale rozsáhlá výsadba mnoha stovek listnatých stromů a keřů stejně jako vznik nových květnatých luk a zatravněných ploch. To vše v místě právě v těchto dnech probíhá.  

Nový zelený pás se potáhne od Vincencova přes Hradčany i Kobeřice až ke známému vysílači na kopci Předina. „Po prázdninách byla zahájena výsadba, která by měla být hotová do konce listopadu,“ potvrdila Večerníku starostka Vranovic-Kelčic Irena Blažková s tím, že obec na celém projektu spolupracovala také s Vincencovem a Otaslavicemi.

Sází se zde pestrá směs buků, dubů, jasanů, ořešáků a řady dalších, často i ovocných druhů stromů. „Jejich skladbu ovlivnili i místní včelaři, kteří hovořili o tom, že za současné situace vše kvete najednou a včelstva pak bývají v různých obdobích vyhladovělá,“ upozornila starostka. 

Náklady na rozsáhlou výsadbu ve výši 16 milionů pokryje dotace z fondu životního prostředí. Obec se finančně podílela pouze na vytvoření projektové dokumentace. „Vše vzniká na našich pozemcích, které měli původně v pronájmu zemědělci. Pro potřeby výsadby byly parcely vyčleněny už před necelými deseti lety v rámci komplexních pozemkových úprav,“ upozornila Blažková na fakt, že výsadba není jediným podobným projektem v obci. V rámci pozemkových úprav tu v uplynulých letech už vznikl mokřad či proběhla revitalizace malé přehrady. „Do budoucna by v Kelčicích měly ještě vzniknout tři nové tůně, na což v tuto chvíli chystáme projektovou dokumentaci. Vše se pak bude odvíjet od toho, zda se nám podaří sehnat dotace,“ nastínila další vývoj Irena Blažková, která zájem o proměnu životního prostředí v obci a jejím okolí bere jako jeden ze svých největších životních koníčků. Je pozoruhodné, že nejinak je tomu i v případě starosty sousedního Dobrochova. Nikoliv náhodou byla právě tato vesnice přede dvěma lety vyhlášena „nejzelenější obcí ČR“.