Po šesti letech se do řad prostějovského zastupitelstva vrací sociální demokrat Alois Mačák. Večerník o tom jako první médium informoval již v minulém vydání. Připomeňme si, že zkušený komunální politik rezignoval na post náměstka primátora statutárního města Prostějov v roce 2015 kvůli přijetí finančních darů od soukromých firem. Nyní využívá pro změnu rezignace svého stranického kolegy a radního Zdeňka Fišera, po němž převezme mandát zastupitele a je i jedním ze žhavých kandidátů na uvolněné místo v radě města.

 

Alois Mačák se dohodl s Pavlem Smetanou, který po komunálních volbách v roce 2018 získal status prvního náhradníka ČSSD. Jelikož se ale mezitím stal členem konkurenční SPD, mandát přenechal právě Mačákovi. „Respektuji, že už jsem členem jiné politické strany a nemám tak morální právo nyní usednout do řad zastupitelů za ČSSD. Mandát jsem tak bez problémů přenechal Lojzovi,“ zopakoval Večerníku Pavel Smetana.

„Od Pavla to byl velice vstřícný krok, vážím si ho, je to velice slušný člověk,“ pochválila svého dřívějšího kolegu současná náměstkyně primátora a poslední lídryně sociálních demokratů v komunálních volbách Alena Rašková. Na otázku Večerníku, co říká na návrat Aloise Mačáka, však odpovídat nechtěla. „Nechci a nebudu to komentovat.“ O strpení nás požádal předseda Okresního výboru ČSSD Bedřich Grulich, který se chce vyjádřit až po úterním zastupitelstvu.

Ani ostatní lídři radniční koalice se do širších komentářů pouštět nechtěli. „Jedná se o vnitřní záležitost týkající se koaliční strany, nebudu ji tedy komentovat,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova). Skoro jako přes kopírák odpověděl i lídr hnutí PéVéčko Jiří Pospíšil. „Změna v klubu zastupitelů ČSSD je jejich vnitřní záležitostí, je to jejich dohoda. Pokud dojde ke změně zastupitele, na koaliční smlouvě, kterou jsme společně podepsali, nic se nemění. Stejně pak bude pracovat i samotná rada, která má své strategické cíle jasně dané,“ míní první náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Sám primátor správně zdůraznil, že Alois Mačák převezme po Zdeňku Fišerovi prozatím „pouze“ mandát řadového zastupitele. „Pokud jde o personální složení rady města, rozhodnout musí zastupitelstvo, v jehož kompetenci volba člena rady je. Mluvit o Aloisi Mačákovi jako o členu rady je proto předčasné. Pravdou ale je, že uvolněné místo podle koaliční smlouvy připadá sociální demokracii. Teprve až nám ČSSD navrhne, kdo by měl být novým radním, můžeme se k celé věci vyjádřit. A obecně platí, že jsme dosud nominace jednotlivých stran respektovali,“ sdělil Večerníku František Jura (ANO 2011), kterého jsme se ještě zeptali, zda personální změna nějakým způsobem může ovlivnit současný chod rady města. „Před případnou volbou nového radního je o tom předčasné spekulovat. Jak už jsem uvedl, nominaci ČSSD na nového člena Rady města Prostějova dosud nemáme.“

Alois Mačák bude už toto úterý na jednání zastupitelstva skládat slavnostní slib zastupitele. Jak budou jeho návrat komentovat ostatní komunální politici napříč politickým spektrem, uvidíme v úterý už krátce po desáté hodině dopolední.