Hlavní cenu v soutěži Česká cena za architekturu 2021 získala obnova paláce na hradě Helfštýn olomouckého atelieru-r. Už šestý ročník soutěže vyhlásila Česká komora architektů.

„Rekonstrukce hradního paláce se v letošním roce dočkala hned několika ocenění, ovšem to z rukou mezinárodní poroty určitě potěší nejvíc. Gratuluji atelieru-r a Muzeu Komenského v Přerově, které má hrad Helfštýn ve své péči. Mimochodem, památka je přístupná i v listopadu, tak nám pomozte překročit stotisícovou hranici návštěvnosti,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro kulturu.

Mimořádně citlivá rekonstrukce hradu, který patří mezi nejnavštěvovanější historické památky na území Olomouckého kraje, získala letos hned několik ocenění, mimo jiné titul Stavba roku 2021 a byla oceněna i v nejvýznamnější muzejní soutěži Gloria Musealis.

Projekt záchrany a zpřístupnění renesančního paláce na hradě Helfštýn zahrnoval zastřešení objektu, využití velkých místností pro expozice a vybudování nového prohlídkového okruhu. Architekti při výběru materiálů volili především beton a kov. Na střechy použili pískované sklo a nad prostor považovaný za bývalou kapli čiré, které symbolizuje otevřené nebe. Obnova přišla na zhruba 95 miliónů korun, více než polovinu pokryla evropská dotace.