Dvaatřicetiletý Ilie Sisov zaměstnává prostějovské policisty už pořádně dlouho. Vůbec poprvé byl obžalován společně s nebezpečným Tomášem Mádrem a dalšími feťáky před zhruba deseti lety. Již v té době měli za sebou neuvěřitelnou sérii vloupání po celém Prostějově. Co se v mládí naučil, v tom až dosud nedokázal přestat. Pokud jste Sisova potkali kdekoliv v Prostějově, pak bylo jasné, že má nějakou vykrádačku právě za sebou i před sebou. Minulé úterý tak opět stanul před Okresním soudem v Prostějově. A Večerník byl u toho!

Zatím naposledy byl Ilie Sisov odsouzen před pěti lety k celkem 84 měsícům vězení. Jak bylo jeho zvykem, vykradl tehdy kde co, a to včetně ordinace vlastního lékaře. Na svobodu byl propuštěn loni 6. října. Ve vězení dle svých slov pracoval a díky tomu se mu mělo podařit uhradit i část škody, kterou svým předchozím řáděním napáchal.

Na svobodě žít neumí

Pokud tedy ve vězení nějak fungoval, pak život „venku“ Sisov absolutně nezvládá. Přestože pro něj v současné době nebyl problém sehnat relativně rychle zaměstnání, moc dlouho do něj nedocházel. V této souvislosti se vymlouval na nemoc či protahující se vyřizování pracovního víza v Moldávii, odkud jeho rodiče pocházejí. Zpráva zaměstnavatele však hovořila poněkud jinak. „Prostě jste si párkrát zkusil směnu a tím to pro vás skončilo,“ shrnul soudce Petr Vrtěl. Z obžaloby vyplývalo, že už 12. prosince se Sisov dopustil první krádeže, z níž byl usvědčen díky kamerovému záznamu.

Pád prostějovské úřednice

Do stejného prostějovského domu se navíc ten samý den vrátil i se svojí nastávající manželkou. Právě této ženě se láska s inteligentně působícím, nicméně naprosto nepolepšitelným zlodějem stala osudnou. Přitom právě Jana H. pochází z velmi dobře situované prostějovské rodiny. Několik let pracovala jako zaměstnankyně prostějovského magistrátu. Pak však byla policií zadržena společně s Lukášem Šindýlkem v souvislosti s rozsáhlou razií kolem prodeje drog. Ve srovnání s nedávno odsouzeným drogovým bossem však byla relativně malou rybou a od soudu odešla s podmíněným trestem. Se Sisovem se Jana H. zná již asi 15 let. Během jeho posledního propuštění se do sebe zamilovali natolik, že spolu aktuálně čekají dítě.

„Asi jsem nemocný“

Očekáváním potomka se snažil u soudu argumentovat i obžalovaný. „Nyní mám tu nejsilnější motivaci, jakou jsem v životě měl. Nechci, aby se o mém dítěti říkalo, že jeho otec je zločinec,“ horoval v této souvislosti Sisov, který byl obžalován z celkem deseti krádeží. Kromě Prostějova se vloupal například i do domu v Lešanech. To však není v jeho případě vše. Ve vazbě skončil letos v září kvůli dalším pokračujícím krádežím. „Nedovedu si vysvětlit, co mě k tomu všemu vede. Nemyslím, že je to vidina nějakého zisku. Možná jsem prostě nemocný, potřebuji překonávat nějaké překážky,“ přemítal Ilie Sisov.

Zaplatí škodu?

Rozsudek v celé věci dosud nepadl. Soud dal obžalovanému příležitost, aby uhradil část škody, kterou působil. Podle písemného vyjádření mu finanční pomoc přislíbila jeho maminka. Právě osud recidivistovy rodičky je kromě nevídaného zástupu poškozených na celém případu snad vůbec nejsmutnější. Pracovitá a nekonfliktní žena se svému jedinému synovi navzdory všemu vždy snažila všemožně pomáhat. Zdá se, že je odhodlána v tom i nadále pokračovat. Hlavní líčení bylo odročeno na konec listopadu.