Zrušené vánoční trhy, zákaz pití na veřejnosti. Zavřené bary a restaurace v nočních hodinách. Sportovní i kulturní akce s maximální návštěvou 1000 osob. Takto ve čtvrtek na svém mimořádném jednání rozhodla dosluhují vláda, která také rozhodla o vyhlášení nouzového stavu. Nouzový stav bude platit od půlnoci, zpřísněná protiepidemická opatření budou účinná od zítřejší 18. hodiny.

Situaci to velmi ovlivní také v Prostějově. Vánočních trhů si zde letos návštěvníci stejně jako stánkaři příliš neužili a zítra mohou mít do 18. hodiny otevřeno naposled. Už dříve se také rozhodlo o zrušení slavnostního rozsvícení vánočního stromu, či dalších akcích prostějovské zimy a dají se očekávat i další škrty v nabitém programu.

Neuskuteční se ani páteční koncert kapely Tři sestry, který byl už ve středu přesunut na 19. listopadu příštího roku. Stejně tak se přesunul i koncert Čechomoru, který měl být příští týden. Otazník visí také nad prvním adventním koncertem v městském divadle. Na veřejných kulturních a sportovních bude moci nově být maximálně tisíc osob. V sobotu tak bude omezená kapacita i na zápase 1.SK Prostějov, kdy klub čeká pikantní duel s rezervou Sparty. Od příštího týdne se situace dotkne také hokejových Jestřábů.