Udržení vody v krajině, a její následné zužitkování. To je v posledních letech cílem řady projektů. Ne do všech se ale zapojují jen města či jednotlivci, v některých případech aktivitu projeví i soukromé firmy. Jeden takový příklad lze přitom nyní najít i v Prostějově. V Kralickém Háji totiž logistická firma Hopi buduje právě zbrusu nový projekt.

„Stavba, která vzniká vedle Kralické ulice, navazuje na aktivity společnosti Hopi, a především její zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Na stavebně nevyužitelném pozemku pod vedením vysokého napětí firma vybuduje retenční nádrž k zadržování dešťové vody v krajině,“ uvádí Martina Lanhausová, projektová manažerka Hopi.

Stavba může zatím mylně být zaměněna za nový podnik. Jde ale o novinku pomáhající životnímu prostředí. Manažerka navíc upozorňuje, že není první. „Retence navazuje na již vzniklou vsakovací nádrž objektu Nestlé a bude řešit i případné další rozšíření v rámci průmyslové zóny. Je pro nás důležité, abychom dokázali zadržet v krajině ideálně sto procent veškeré dešťové vody, která se v areálu v průběhu roku ze srážek objeví,“ říká Lanhausová. Vzhledem k rozlehlosti areálu Hopi, který patří k největším v Prostějově, se jedná každoročně o mnoho litrů vody.