V pořadí už sedmadvacáté zasedání Zastupitelstva statutárního města Prostějova se minulé úterý uskutečnilo kvůli zhoršující se pandemické situaci opět v hale Sportcentra DDM v Olympijské ulici. Letní návrat do tradičních prostor obřadní síně radnice byl tak velice krátký, nebylo by totiž možné zajistit všechna protiepidemická opatření, hlavně dvoumetrové rozestupy od jednotlivých osob. Zastupitelé v úterý jednali velice rychle a zasedání s poměrně náročným programem skončilo po necelých pěti hodinách. Po několika málo diskusních příspěvcích i protestech z řad opozice byl schválen také rozpočet města na rok 2022.

 

 Prostějovští zastupitelé se v úterý 23. listopadu sešli v téměř kompletním složení, z celého jednání byl omluven pouze Petr Lysek (Na rovinu!). Trio Martin Balák (PéVéčko), Jan Navrátil (Změna pro Prostějov) a Jaroslav Šlambor (KSČM) dorazilo do haly Sportcentra se zpožděním.

Hned po zahájení zastupitelstva primátorem Františkem Jurou se přišel s komunálními politiky rozloučit dosavadní radní Zdeněk Fišer (ČSSD), který na svůj mandát rezignoval. Po jeho krátkém proslovu prostějovští zastupitelé povstali a za práci pro město během necelých čtyř volebních období Zdeňka Fišera odměnili potleskem. Jeho mandát převzal Alois Mačák a stejně tak nedávno zvolenou poslankyni Hanu Naiclerovou (Změna pro Prostějov) nahradil pedagog František Švec. Oba noví zastupitelé následně složili slavnostní slib.

Hlavním bodem programu však byla diskuse o návrhu rozpočtu města Prostějova na rok 2022. Ani v tomto případě se nevedly žádné sáhodlouhé diskuse a po necelé hodině byl rozpočet s deficitem přes 153 milionů korun schválen. Část opozice však s naplánovaným rekordním schodkem projevila nesouhlas s tím, že město projídá své rezervy, které příští rok bude nutné zapojit.

Zastupitelé rovněž schválili rozpočtová opatření, která pokryjí vícenáklady při stavebních investicích města. Ty vznikly například při rekonstrukci hasičské zbrojnice v Domamyslicích nebo v rámci regenerace Sídliště B. Šmerala. Komunální politici se také dozvěděli novinky o osudu budovy místního nádraží či o soudní při se společností Manthellan. Jednání zastupitelstva trvalo bez pěti minut pět hodin. „Jsem rád za rychlé a velice konstruktivní jednání napříč politickým spektrem,“ komentoval úterní předposlední zasedání zastupitelstva v tomto roce primátor František Jura.

 

Podrobné zpravodajství z jednání prostějovského zastupitelstva najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 29. listopadu