Hasiči v Olomouckém kraji mají za sebou náročný víkend. První větší nadílka sněhu komplikovala dopravu a zároveň také navýšila počet našich zásahů v celém kraji. 

Od pátečního odpoledne, kdy začalo vydatně sněžit, až do nedělního podvečera jsme zaznamenali 56 technických pomocí a 25 dopravních nehod, z nichž jedna skončila požárem vozidla, a její následky byly tragické. Nejčastěji jsme řešili popadané stromy, které se pod tíhou mokrého sněhu lámaly a zasahovaly do komunikací, profilu tratě nebo zasáhly do drátů elektrického vedení.

 

Od nedělního rána do 18 hodin evidujeme 24 zásahů, při nichž jsme odstraňovali popadané stromy. Dopravních nehod jsme řešili šest. Tragicky skončila dopravní kolize mezi Těšicemi a Ivanovicemi na Hané, ke které došlo v neděli před 17. hodinou. Řidič osobního automobilu sjel do příkopu a narazil do stromu, automobil se převrátil na střechu. Řidič zůstal v kabině zaklíněn. Následně motorový prostor začal hořet. Po příjezdu na místo jsme navázali na hašení, které probíhalo ještě před příjezdem jednotek hasicími přístroji. Vysokotlakým proudem byl požár lokalizován a následně zlikvidován. Během hasebních prací byl pomocí hydraulických nástrojů z auta vyproštěn řidič. Zahájili jsme resuscitaci, která byla i přes veškerou snahu záchranářů neúspěšná a lékař zdravotnické záchranné služby musel konstatovat smrt. Asistovali jsme odtahové službě. Zasahovaly tři jednotky, a to profesionální ze stanice Kojetín a jednotky SDH Nezamyslice a Němčice nad Hanou.

V neděli odpoledne jsme také zasahovali u drobné kolize linkového autobusu se sypačem u Zlatých Hor. Nikdo nebyl zraněn. Autobus, v němž cestoval jeden člověk, skončil v příkopu, z něhož jej hasiči vyprostili. Silnice byla po dobu zásahu jedním pruhem s opatrností sjízdná.