Tohle šlo rychle. Ilie Sisov na nějaký čas opět zmizí z prostějovských ulic. Opakovaně trestaný narkoman, který má za sebou nevídanou sérii vloupání, byl minulé úterý 30. prosince odsouzen k 21 měsícům do vězení. Krást a fetovat přitom začal zhruba dva měsíce po svém posledním propuštění z vězení. Od vyššího trestu jej zachránila pouze jeho snad až příliš obětavá maminka, která se společně s jeho manželkou složila na úhradu části škody. Celkem poškozeným zaplatily 25 000 korun.

Nenapravitelný Ilie Sisov v prostějovských ulicích ve velkém krade už více jak deset let. Činí tak prakticky nepřetržitě, přestávku má pouze tehdy, pokud tráví čas za mřížemi. Tam dle svých slov i pracuje a splácí poškozeným způsobenou škodu. Na svobodě se mu to však absolutně nedaří. Brzy po propuštění vždy sklouzne k drogám a následně i k dalším krádežím.

 

Manžele spojily drogy

Zatím naposled byl z vězení po dlouhém trestu propuštěn loni v říjnu. Už v prosinci 2020 jej však kamera umístěná na jednom z prostějovských rodinných domů nachytala při krádeži. Celkem pak byl před tribunálem obžalován z deseti skutků, kromě Prostějova kradl například i v Lešanech. V některých případech vyrážel dokonce v doprovodu své nyní již manželky Jany H. Za pádem této bývalé úřednice prostějovského magistrátu stál rovněž pervitin. Nejenže kvůli němu byla odsouzena k podmíněnému trestu, navíc zcela zpřetrhala vztahy se svojí rodinou. Právě drogy ji naopak sblížily s osmadvacetiletým Ilie Sisovem. Recidivistu si nejen vzala, dokonce s ním i otěhotněla. Dle neověřených informací Večerníku však nedávno potratila.

Těžce zkoušená matka

Sisov si v úterý 30. prosince vyslechl rozsudek, kterým jej prostějovský soud poslal na 21 měsíců do vězení. Od vyššího trestu jej zachránilo jen to, že se ke všem krádežím přiznal, stejně jako to, že za něj Jana H. zaplatila část škody společně s jeho pracovitou, obětavou a snad i proto skutečně těžce zkoušenou maminkou.

Jednotliví poškození přitom u soudu požadovali „pouze“ 25 000 korun, celková škoda však byla nepochybně vyšší. Někteří z okradených totiž nad celou záležitostí mávli rukou s tím, že z nezaměstnaného a věčně zavřeného recidivisty stejně nic nevymohou. Ve hře také stále zůstává úhrada peněz pojišťovnám. „Z odůvodnění rozsudku vyplývá, že u obžalovaného nelze příliš předpokládat, že by se v budoucnu polepšil. Soud rovněž odmítl jeho obhajobu, v níž naznačoval, že by mohl trpět duševní poruchou. Za své činy si zodpovídá pouze on sám,“ prozradil Večerníku státní zástupce Ivo Černík, který případ dozoroval.

 

Bude toho víc

 

Rozsudek je již pravomocný, v případě Ilie Sisova však určitě nebude poslední. Už zanedlouho se budou u prostějovského soudu projednávat jeho další krádeže, kterých se dopouštěl nedlouho předtím, než byl letos v září zatčen a vzat do vazby.