Nevhodné umístění, málo prostoru a problematická rekonstrukce dosluhujícího zázemí. To byly tři hlavní důvody, proč se ve Vícově rozhodli pro stavbu nové hasičské zbrojnice. Začali s ní letos v září, hotovo by mělo být na konci června příštího roku. 

 

Nová hasičská zbrojnice vyrůstá v centru obce u rušné silnice kousek nad místním kostelem. „Ta stávající stojí na nevhodném místě v zatáčce, takže rychlý výjezd z ní není bez rizika. Kromě toho už v devadesátých letech byla kvůli stabilitě stažena ocelovými lany, jenže je v ní málo místa a její rozšíření by nebylo možné,“ vysvětlila starostka Jana Rozsívalová důvody, proč se v obci už před lety rozhodli pro stavbu nové hasičské zbrojnice. O dotace usilovali už od roku 2017, teprve nedávno byli úspěšní. „Získali jsme 4,3 milionu korun z Ministerstva vnitra. Celkové náklady však budou i s DPH o necelých deset milionů vyšší. Z tohoto důvodu chceme ještě požádat o podporu Olomoucký kraj,“ vysvětlila Rozsívalová.

Dobrovolní hasiči ve Vícově letos oslavili 130 let své existence. Sbor byl v obci založen už v roce 1891, ve stejném roce jeho členové koupili i stříkačku z Čech pod Kosířem. Na okraji Vícova disponují hasiči vlastním hřištěm, na němž se pořádají soutěže v požárním sportu i řada dalších akcí. Hasiči v obci mimo jiné založili také tradici oblíbeného Pohádkového lesa, který se letos ve spolupráci s obcí konal poslední srpnovou sobotu.