Sem se už brzy opravdu vyplatí vyrazit na výlet! V malebné lokalitě kolem potůčku Osina na okraji Krumsína v těchto dnech vzniká nové arboretum. V okolí dvou zdejších rybníků bude v několika etapách vysázeno přibližně 500 druhů často exotických dřevin, keřů a rostlin z Evropy, Ameriky, Afriky i Asie.

Počítá se třeba i s druhy ze vzdáleného Japonska. Speciální botanická zahrada zaměřená zejména na stromy by měla sloužit studentům brněnské Mendelovy univerzity, přístupná by však měla být i široké veřejnosti.  

Projekt vzniká díky spolupráci Vojenských lesů a statků ČR (VLS) s Mendelovou univerzitou v Brně. Jejich spolupráce odstartovala dlouho odkládaný plán na založení botanické zahrady specializující se na výzkum a pěstování dřevin, která u nás bude sloužit lesníkům i veřejnosti. Záměr vybudovat v okolí Drahanské vrchoviny arboretum vznikl na lesnické divizi VLS Plumlov už v roce 2012, několikrát byl však odložen. „Spolupráce s Mendelovou univerzitou dává projektu další rozměr,“ upozornil Petr Král, ředitel VLS, v jehož vlastnictví arboretum bude.

 

Nejlepší možné místo

Původně se uvažovalo o třech různých územích, až nakonec zvítězila přírodní lokalita za lesní školkou u Krumsína. Jeho výhodou byla různorodost a členitost terénu. V lokalitě se nachází dvojice rybníků Osina a Osinka. V jednom z nich byl už v době jeho budování vytvořený ostrov, který by měl být zajímavým prvkem arboreta. K výsadbě dřevin je zde navíc možné využití několika typů ekosystémů včetně bažin.

Skladbu dřevin plánují lesníci VLS s univerzitou rozdělit do několika úseků dle geografických celků. Zastoupena tu bude tuzemská vegetace, ale i druhy pocházející z Evropy, Severní Ameriky, severní Afriky, a dokonce i Asie včetně Japonska.

 

Postupná výsadba

Připravený projekt počítá nejen s výsadbou dřevin, ale i s budováním ostatních stavebních prvků, jako je oplocení, uzavření areálu, výstavba přístřešků, pěšin a na ně navazujících lávek. „V letošním roce máme naplánovanou část výsadby dřevin spíše okrasných v okolí rybníka Osina. Naše arboretum není možné vysázet najednou, půjde proto o projekt rozdělený do několika fází,“ vysvětlil ředitel VLS Petr Král. Studenti by pak měli pomáhat nejen při výsadbě, ale i při následné údržbě arboreta.

 

Zahrada pro veřejnost

Dendrologická zahrada by měla v neposlední řadě sloužit také veřejnosti, proto bude její prostor propojen chodníčky osazenými lavičkami a koši, vyroste zde altán, ostrov v rybníku Osina spojí s břehem lávka. Jednotlivými sekcemi dendrologické zahrady bude návštěvníky provázet informační systém. „Doposud se podařilo vybudovat oplocení a dřevěné přístřešky, další infrastruktura bude vznikat postupně. Plánujeme, že Arboretum Osina bude zajímavým rekreačním místem Prostějovska, které bude sloužit jak místním obyvatelům, tak i přespolním návštěvníkům,“ uzavřel Petr Král.