N Zastupitelstvo města Prostějova schválilo už v únoru roku 2018 pořízení Regulačního plánu centra města Prostějova a uložilo Odboru územního plánování a památkové péče Magistrátu města Prostějova zpracovat návrh jeho zadání. Současně byl zrušen územní plán jižní zóny části centra města zpracovaný architektem Zajícem. Zmíněný odbor následně zahájil přípravné práce pro vyhotovení zadání Regulačního plánu, spočívající ve shromažďování a vyhodnocování dostupných podkladů a dokumentací zpracovaných pro centrum města. Jedná se o různé druhy dokumentací z minulosti i o studie a dokumentace současné. Na posledním jednání roku 2021 zastupitelé pořizování Regulačního plánu ukončili.

 

Součástí území, pro které by měl být zpracován Regulační plán, je i lokalita jižní části centra města, na jejíž řešení byla začátkem července roku vyhlášena urbanistická soutěž. Výsledky soutěže byly vyhlášeny Radou města Prostějova 22. října 2019. Na základě vítězného návrhu bylo zadáno zpracování Územní studie jižní části centra Prostějova, která by měla být jedním ze základních podkladů pro zadání Regulačního plánu.

„Regulační plán na řešeném území stanoví velmi podrobné podmínky pro vymezení a využití pozemků a pro umístění a prostorové uspořádání staveb na nich. Může mimo jiné určit využití přízemí budov, stanovit polohu a orientaci staveb vzhledem k ulici nebo náměstí a jejich výšku, míru možného zastavění pozemků, odstupy staveb, tvary střech a případně i požadavky na materiálové a barevné řešení jednotlivých staveb. Kromě prostorové regulace budov je také vhodné regulačním plánem koordinovat obsluhu území technickou a dopravní infrastrukturou, uspořádání veřejných prostranství i jejich materiálové a barevné řešení a doplnění zelení. Regulační plán je tak velmi komplexní dokument, což komplikuje jeho pořízení,“ uvedl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora statutárního Prostějova.

Již v minulosti tu byla snaha o pořízení regulačního plánu centra, konkrétně kolem roku 2005. Tehdy bylo zahájeno pořizování regulačního plánu pro celou plochu městské památkové zóny. Tento regulační plán se však nikdy nepodařilo dokončit, a to právě z důvodu nejasného využití některých pozemků. „Regulační plán musí být v souladu s územním plánem, což může vést i k nutnosti pořízení další změny územního plánu. Regulační plán se projednává, obdobně jako územní plán, s dotčenými orgány, obcí, pro kterou je pořizován, i s veřejností. Vyjadřují se k němu vlastníci technické a dopravní infrastruktury. Převážná část území centra města je tvořena stabilizovanou zástavbou ležící v městské památkové zóně. Je tak chráněna zákonem o památkové péči. Pořizování další formy regulace v podobě regulačního plánu by bylo při výši nákladů kolem čtyř milionů korun značně neefektivní. Rada města Prostějova tak 19. října doporučila zastupitelstvu ukončit pořizování Regulačního plánu centra města Prostějova,“ nastínil Rozehnal.

Zastupitelé ukončení pořizování Regulačního plánu schválili, předtím si ovšem ještě vyslechli krátkou přednášku zástupce kanceláře architektů, která vyhrála soutěž na uspořádání jižní části centra města. „Naše studie je již dokončena a odevzdána, pro naši kancelář bylo velkou ctí pracovat pro město Prostějov. Řešili jsme budoucí možné uspořádání jižní části centra, které bylo původně židovským ghettem. Naše studie je relevantním podkladem pro změnu Územního plánu Prostějova,“ uvedl Lukáš Grasse, který následně zastupitelům popsal budoucí podobu okolí Společenského domu, a to včetně umístění tržnice, parkovacích ploch i další zástavby. Zda tyto návrhy povedou opravdu ke změně územního plánu, bude jasné v polovině ledna, kdy dojde k veřejnému projednávání.