Městu se naskytla jedinečná příležitost, jak získat pozemky za prostějovskou nemocnicí, aby mohlo vybudovat kýženou silniční komunikaci od severní obslužné okolo špitálu s napojením na rondel u supermarketu Albert. Stávající majitel plochy na katastru Prostějova, Krasic a Čechovic, družstvo Realmaxus, je nabídl magistrátu zdarma. Okolo tohoto bezúplatného nabytí pozemků se však během posledního letošního jednání zastupitelstva strhla bouřlivá diskuse. Někteří opoziční zastupitelé viděli v celé transakci pořád něco nekalého... A došlo také k osobním útokům.

Uvedené družstvo je ochotné městu Prostějov bezúplatně převést části pozemků v lokalitě okolo prostějovské nemocnice o celkové výměře 7 998 metrů čtverečních pro budoucí komunikační řešení v této lokalitě v případě, že nabude účinnosti změna Územního plánu Prostějov. „Součástí pozemků uvedeného družstva jsou zastavitelné plochy, a to plochy obytné nebo smíšené obytné, to znamená plocha zastavitelná rodinnými a bytovými domy. Družstvo Realmaxus požaduje, aby smlouva o bezúplatném převodu obsahovala závazek statutárního města Prostějova, že v rámci projektové dokumentace pro budoucí komunikační řešení na převáděných pozemcích bude rovněž řešeno i umístění čtyř míst pro napojení na inženýrské sítě k pozemkům v této lokalitě ve vlastnictví družstva. Další podmínkou je, že náklady spojené s bezúplatným převodem převáděných pozemků, tedy náklady na zpracování geometrických plánů a správní poplatek spojený s podáním návrhu na povolení vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí, uhradí město Prostějov. Pro potvrzení navrženého postupu je uvedené družstvo připraveno uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě o bezúplatném převodu s uvedenými podmínkami. Uvedené družstvo zdůrazňuje, že je připraveno vzdát se ve prospěch spolupráce s městem a jeho občanů majetku v řádu několika desítek milionů korun na rozvoj nové dopravní infrastruktury, což by mělo být přínosem pro obě strany,“ přednesl návrh na schválení bezúplatného nabytí pozemků Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora statutárního města Prostějova.

Návrh posoudily odbory územního plánování a památkové péče, rozvoje a investic, dopravy a další odbory magistrátu a všechny vydaly souhlasné stanovisko. „Uvedené části pozemků jsou nezbytné pro realizaci komunikačního propojení ulic J. Lady a Plumlovská, které by v budoucnu mělo odvést dopravu z přetížené okružní křižovatky ulic Plumlovská, J. Lady a Anglická a ulevit tak exhalacemi zatížené přilehlé bytové zástavbě. Výstavba dopravního propojení je také nezbytná pro rozvoj ploch pro bydlení v této části města, jedná se o podmínku etapizace v územním plánu. V důsledku toho očekáváme zvýšení nabídky pozemků pro bytovou výstavbu a jejich lepší dostupnost. Odbor rozvoje a investic také připravuje zadání studie technického řešení propojení, na základě které dojde k jednání o výkupu dalších potřebných pozemků,“ přidal Petr Brückner, vedoucí odboru rozvoje a investic prostějovského magistrátu. „Pokud schválíme bezúplatné nabytí pozemků, při ceně 2 500 korun za metr čtvereční získáme zdarma pozemky v celkové hodnotě padesát milionů korun,“ vypočítal ještě Pospíšil, načež zahájil diskusi zastupitelů.

„Plánovaná výstavba komunikace nemá žádnou logiku. Ty pozemky jsou nám k ničemu, lidé budou stejně jezdit přes Plumlovskou ulici. Silnici by tam měl postavit ten, kdo tady budoval uvedené domy,“ namítl František Fröml (Změna pro Prostějov). „Tato transakce je předčasná, odložme celý materiál až po schválení páté změny Územního plánu. Získáme sice pozemky za padesát milionů korun, ale víme teď, kolik nás bude stát silnice, vybudování inženýrských sítí, různé poplatky včetně vyjmutí pozemků ze zemědělského fondu? Odložme to,“ přidal se s návrhem lídr Změny pro Prostějov Jan Navrátil.

S různými názory vystoupili i ostatní zastupitelé, ovšem někteří opozičníci přidali i slovní útoky. Jeden z nich se „vytasil“ zjištěním, že majitel družstva Realmaxus má stejnou adresu bydliště jako první náměstek primátora Jiří Pospíšil. „Bůhví co za tím je...,“ nechal se slyšet jeden z opozičníků. „S předsedou uvedeného družstva nemám nic společného. Znám ho, potkali jsme se ale jen párkrát. Bydlel ve stejném domě, ale nyní přebývá v Brně,“ bránil se Jiří Pospíšil.

Po více než hodinových slovních tahanicích nakonec dvacet zastupitelů zvedlo ruku pro bezúplatné nabytí zmíněných pozemků, jedenáct bylo proti. Návrh tak byl schválen a cesta pro vybudování nové silniční komunikace na pozemcích získaných zdarma je volná.