Taky si to pamatujete? Nebývalý odpor vyvolal mezi Prostějovany nápad Český drah odstranit historickou lokomotivu z pomníku před hlavním nádražím, kde stála více jak 36 let. Navzdory protestům se mašinka v nepříliš dobrém stavu stěhovala do Muzea ČD. Magistrát pak na konci letošního listopadu nechalo odstranit i poslední hmatatelnou připomínku kdysi vystavené lokomotivy, kterou byl betonový podstavec. V muzeu se však historickému stroji dostalo patřičné péče, a navíc se ocitla ve společnosti svých sester. Dá se tedy říci, že se tím dávný STÍN MINULOSTI definitivně rozplynul.

 

Tuhle mašinku znal každý člověk z Prostějova. Stroj byl vyroben na konci devatenáctého století a poslední jízdu absolvoval do cukrovaru v Bedihošti v roce 1968. Lokomotivu určenou ke sešrotování zrenovovali v sedmdesátých letech nadšení železničáři. V září roku 1980 pak byla umístěna na podstavec, v roce 2008 prošla kompletní rekonstrukcí. Následně si z ní ale udělali svůj pelech bezdomovci, kvůli nimž z ní dokonce šlehaly i plameny. Přestože historická lokomotiva nebyla výrazněji poškozena, České dráhy se ji po tomto incidentu rozhodly přemístit do muzea. To vše provázelo velké množství negativních reakcí, objevovaly se i návrhy, aby byla rozebrána a umístěna v hale prostějovského nádraží.

K tomu však nedošlo a „kafemlejnek,“ jak se tomuto typu stroje přezdívá, se skutečně stěhoval do muzea ČD v Lužné u Rakovníka. Prostějovská mašinka v tom nebyla sama, podobný osud ve stejném roce potkal třeba totožný typ lokomotivy, která celých 34 let stála v parčíku u nádraží v Českých Budějovicích. Stejně jako v Prostějově, tak i tam přirostla místním k srdci.  

Mašinku v Prostějově do listopadu letošního roku připomínal betonový podstavec, na němž byla umístěna. Ten byl v majetku města, které se jej na konci letošního listopadu rozhodlo nechat odstranit. „Chceme prostor před nádražím osít trávou a zřejmě zde zasadíme i strom. Do budoucna plánujeme celkovou revitalizaci přednádražního prostoru,“ vysvětlil v této souvislosti náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil.

Letos se mašinka dočkala nového laku a stala se součástí expozice Muzea ČD. Podobných typů lokomotiv v něm přitom lze nalézt více. Některé, které jsou od ní prakticky k nerozeznání, dokonce pravidelně vyjíždějí na železniční tratě v rámci víkendových železničních nostalgických jízd. Kdo ví? Možná se jednou dočká i ta prostějovská…