Nejen tolik skloňovaný covid stojí za letošními výrazně vyššími počty úmrtí v ČR, Prostějovsko nevyjímaje. Jen za prvního půl roku statistici evidovali přesně o třetinu vyšší počet úmrtí než loni, kdy byla koronavirová pandemie ve svých začátcích. Jedním, kdo se zapsal do této smutné statistiky, byl i známý prostějovský zápasník Emil Mackuliak, který zemřel letos 9. září.

 

Emil Mackuliak († 81) byl v Prostějově známý mimo jiné jako úspěšný řecko-římský zápasník, řadu let působil také jako trenér či funkcionář Sokola. Přes svůj pokročilý věk až do loňského listopadu překypoval energií. Ke konci loňského roku se nakazil nemocí covid-19, načež jej postihly další zdravotní komplikace. Postarat se o něj doma musely jeho dvě dcery. Ty si tehdy stěžovaly na to, že se u jejich tatínka řešil pouze a jedině covid-19 a nic jiného. „Když v prostějovské nemocnici zjistili, že je pozitivní, dalšího potřebného vyšetření ani pomoci se mu nedostalo a byl odeslán domů,“ vyjádřila se jeho dcera Jana Přidálková.  

Prostějovská nemocnice se tehdy bránila tím, že neeviduje žádnou stížnost na neposkytnutí zdravotní péče a že naopak dostává desítky poděkování od spokojených pacientů. Z jejího vyjádření vyplynulo, že se lékaři po celou dobu snaží provést všechna potřebná ošetření bez ohledu na to, zda se jedná, či nejedná o člověka trpícího onemocněním covid-19.

S odstupem času se Večerník k celé záležitosti vrátil. „Se zástupci nemocnice jsme si po zveřejnění článku domluvili schůzku, ale k té nakonec nedošlo. Tatínek se z nejhoršího dostal, nicméně s Alzheimerovou chorobou byl následně hospitalizován v Centru sociálních služeb v Lidické ulici. Tam se o něj velmi hezky starali, za což bych jim chtěla moc poděkovat. Ještě jsme s ním stihli koncem července oslavit jednaosmdesáté narozeniny, v srpnu však dostal teploty a devátého září zemřel,“ svěřila se nám Jana Přidálková z Prostějova s tím, že zůstává přesvědčena, že komplikace kolem nemoci covid-19 měly zásadní vliv na skokové zhoršení zdravotního stavu jejího tatínka.