Hořkosladký konec roku má za sebou útulek Voříšek v Čechách pod Kosířem. Na jednu stranu je totiž konec roku obdobím, kdy jsou lidé štědří, dělají dobré skutky a pozornosti veřejnosti neujdou ani právě psí útulky. Na stranu druhou je prosinec ve znamení odpalování petard. A tím následných zabíhání psů a utrpení domácích mazlíčků.

 

„Ani to moc extrémní nebylo,“ konstatuje po silvestru 2021 ředitel útulku Voříšek Leopold Dostál. Jednu věc ale podle svých slov nechápe. „Co mě zarazilo, to byla spousta lidí slavila až několik dní dopředu. Je to podle mě vůči zvířatům sobecké. Dokonce přímo u útulku chtělo odpalovat pyrotechniku. To jsem ještě nezažil,“ povzdechl si Dostál.

Dobrou zprávou je naopak to, že část lidí zřejmě dala na každoroční rady, že živé zvíře není dobrý nápad na dárek pod stromeček. „Je možné, že se tak stane, i když doufáme a věříme, že ne. Zatím k tomu po uplynulých Vánocích nedošlo,“ oddechl si provozovatel útulku. A totéž platí také o zabíhání psů po silvestrovských ohňostrojích. „V poslední době to není ani mnohem víc, ani mnohem méně.“

Podobně velkou radost pak mohou v útulku mít ze štědrých lidí. Mnozí totiž během svátků a taky po nich přiváželi k bráně mnoho dárků pro psy. „Snažíme se pejsky krmit masem. Oceníme tedy určitě masové konzervy a kapsičky. I s různými přílohami, třeba rýží, těstovinami. A samozřejmě psi ocení také piškoty jako pamlsek,“ sdělil Leopold Dostál. Lidi za jejich zájem ocenil. „Jsme moc rádi za ochotu lidí. Je hezké, že si na pejsky vzpomněli,“ vzkázal ředitel útulku zpod Kosíře.