O tomhle se nikde nemluví! Přesto se jedná o zásadní problém, který velmi brzy zasáhne drtivou většinu z nás. Nahlédneme-li do dlouhodobých statistik, narodilo se v letošním roce v prostějovské nemocnici o 427 dětí méně než před 15 lety. A to už je tedy pořádný rozdíl výrazně přesahující polovinu všech narozených. Letos jich totiž na svět v nemocnici přivedli pouze 740!

S takovou už opravdu velmi brzy vymřeme! Přestože tolik propíraný covid, s ním spojený stres u některých z nás a také omezení dostupnosti lékařské péče nepochybně stojí za citelným nárůstem počtu zemřelých v uplynulém roce, na opačné straně životního cyklu je situace ještě horší.

Smutná statistika

 

Čísla hovoří jasně. V uplynulém roce se v prostějovské nemocnici narodilo 740 dětí. Je tomu přitom už 15 let, co v téže porodnici zaznamenali výrazný nárůst porodů. V roce 2007 zde přišlo na svět 1 167 dětí, což bylo nejvíce od roku 2002. Jak vyplývá ze statistik, od té doby počet narozených dětí klesá. Uplynulý rok pak byl v tomto ohledu jednoznačně nejhorším právě za zmíněných posledních 15 let. Přestože Večerník nemá přesná data k dispozici, lze s jistou dávkou pravděpodobnosti odhadnout, že se loni v Prostějově narodilo vůbec nejméně dětí od konce 2. světové války.

Rodily dvě ženy s covidem

V roce 2021 v prostějovské nemocnici přicházely na svět častěji holčičky, kterých se narodilo 387. Oproti tomu chlapců bylo pouze 353. Celkem zdravotníci přivedli na svět 740 dětí a hned pětkrát se zde narodila dvojčátka. Nejplodnějším měsícem byl přitom únor, během kterého se narodilo 75 dětí.

Nejmenší miminko narozené v roce 2021 v prostějovské porodnici vážilo pouhých 1440 gramů, největší pak mělo rovných 5 kilo. V roce 2021 v Nemocnici AGEL Prostějov hned dvakrát rodily také covid pozitivní rodičky.

Narodil se i Mirai

 

Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla i v minulém roce ta tradiční. „Mezi holčičími jmény vítězila Eliška, Julie, Viktorie, Natálie nebo Sofie, mezi jmény chlapců zase Jakub, Dominik, Štěpán, Filip nebo Matyáš,“ prozradila Věra Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2021 se v prostějovské porodnici narodily například i děti se jmény Emmet, Mirai, Nino, Zackary, Madlen, Tara, Timea či Shanaya.

Porodnice na Facebooku

 

V průběhu uplynulého letopočtu nemocnice zavedla také několik novinek, mezi které patří například facebookové stránky oddělení. „Je to moderní interaktivní prostor, kde se nás mohou maminky na cokoliv zeptat, dozvědí se vše potřebné, ale i zajímavé, co se u nás na oddělení děje,“ přibližuje novinku vrchní sestra s tím, že na dotazy maminek odpovídají kvalifikované porodní asistentky a lékaři, takže informace zde získané jsou skutečně odborné a správné. Další novinkou roku 2021 pak bylo zahájení využívání nahřívacích polštářků k úlevě od bolesti v první době porodní. „Je to relaxační metoda ke zklidnění bolesti v začátcích porodu, a využíváme ji i po porodu při bolestivém zavinování dělohy. Naše zkušenost je jednoznačně dobrá a ohlasy maminek jsou ryze pozitivní,“ prozradila Tisoňová.

Porodnice Nemocnice AGEL Prostějov nabízí budoucím maminkám tři samostatné uzavřené klimatizované a všestranně vybavené porodní boxy, které poskytují rodičce i jejímu partnerovi maximální soukromí. „Součástí těchto boxů je kromě speciálních polohovacích lůžek také porodní vana, rehabilitační balony, žíněnky, sprcha, křeslo, rádio s CD přehrávačem. Nejmodernější porodní místnosti tak umožňují nespočet alternativních způsobů vedení porodu,“ uvedl Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel, pod níž Nemocnice Prostějov spadá.

Porodnice Nemocnice AGEL Prostějov je také držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. „Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí,“ dodal Knesl.

 

 

03 graf porodnost