Tak jako má Prostějov svůj secesní Národní dům, stojí v Konici Živnostenský dům. Oba byly nejen v době svého vzniku jednoznačně největší architektonickou chloubou svých měst. V obou vždy fungovala restaurace, ale také se v nich hrálo divadlo. V „Živňáku“ to bylo dokonce o den dříve, než byl slavnostně otevřen. Nedávno jedna z nejvýraznějších dominant centra Konice změnila majitele. A nás zajímalo, jaké má s chátrajícím objektem plány.

 

V době svého vzniku byl Živnostenský dům považován za skutečnou perlu města. Jenže od jeho otevření již letos v říjnu uběhlo 93 let a na stavu budovy je to znát víc, než by se slušelo.

Přestože se v něm po uplynulá desetiletí podařilo udržet provoz, objekt působí značně zanedbaně. „V současné době společně s architektem plánujeme rekonstrukci. Dům je to z architektonického hlediska nepochybně zajímavý, a i proto chceme při zpracování projektu využít historickou dokumentaci, jež máme k dispozici,“ prozradil skvělou novinu Petr Michek, který „Živňák“ koupil v závěru uplynulého roku. Zajímalo nás, zda lze alespoň odhadnout, kdy by se obnova domu mohla spustit. „To v tuto chvíli nelze říct, nepochybně to bude běh na dlouhou trať,“ reagoval Michek s tím, že by měla zůstat zachována restaurace a objekt by se opět měl stát centrem služeb, obchodu a dostupného bydlení.

Sám podnikatel je v regionu znám zejména jako majitel Čertových rybníků u Čunína, v jejichž sousedství by letos mělo vzniknout biotopové koupaliště. Stojí rovněž za výstavbou nového bytového domu, jenž v Konici vzniká jen pár metrů od „Živňáku“. Do širšího povědomí se však zapsal hlavně jako kandidát na senátora i dlouholetý přítel někdejšího premiéra Jiřího Paroubka. 

Do sálu se má vrátit kultura

Pokud je vyhlídka na rekonstrukci zatím poněkud nejasná, pak jednu věc deklaruje nový majitel už nyní. „Chceme, aby kulturní sál v Živnostenském domě opět sloužil kultuře. Rádi bychom jej bezplatně nabídli všem spolkům i společenským organizacím, které o to projeví zájem. Uvažujeme i o promítání filmů se zaměřením na dětského diváka. Jde nám o to, aby to v Konici opět žilo. I proto jsem si na leden v celé věci naplánoval koordinační schůzku se starostou města a zástupci konického komunitního centra,“ uzavřel Petr Michek.

Vedení města jeho iniciativu vítá. „Pokud nový majitel dům dokáže oživit a vrátí mu lesk dob minulých, bude to pro Konici určitě velké plus. Pro nás je samozřejmě prioritou komunitní centrum, nicméně ani v něm nelze kvůli striktním dotačním pravidlům pořádat vše, co bychom si představovali. Z tohoto pohledu by mohl Živnostenský dům občanům Konice výborně posloužit,“ vyjádřil se v této souvislosti konický starosta Michal Obrusník.

 

Historie Živnostenského domu

Živnostenský dům v Konici byl vybudován k 10. výročí samostatného Československa a stal se ozdobou celého města. Jeho výstavba přišla na tehdy závratných 900 000 korun. Do budování se svépomocí zapojila celá řada místních řemeslníků.

První divadlo se v jeho sále hrálo 20. října 1928. Jednalo se o adaptaci hry Karla Čapka Loupežník. Teprve o den později byl dům slavnostně otevřen. Tehdy se v něm konal krajský sjezd živnostenstva a obchodnictva z olomouckého, prostějovského, boskovského, litovelského okresu. Po něm následoval koncert.

Součástí domu je i penzion, restaurace, garáže a byty původně určené živnostníkům. V jeho počátcích v něm fungovala záložna, kde si lidé půjčovali mimo jiné na stavbu rodinných domů ve městě.