Z „popelky“ ve spanilou princeznu. Takovou proměnou prochází budova bývalé školy v centru Výšovic. Stavba byla léta nevyužívaná, prázdnotou zela od roku 2008. A za tu dobu se na ní podepsal čas. Loni v květnu však došlo k obratu, začaly stavební úpravy objektu, který má nově sloužit k bydlení. Rok se s rokem sešel a proměna je nyní téměř u konce.

„Definitivně hotovo bude ke konci ledna. Tehdy by nám měli předat stavbu, pak máme prostor na to dát vše administrativně do pořádku a začnou se stěhovat lidé,“ řekl starosta Výšovic Jakub Haluza ke stavbě, která celkově vyšla na zhruba 15 milionů korun. Část nákladů pokryla dotace od státu. Právě díky ní si do určité míry obec musí ohlídat, kdo ve stavbě bude bydlet. „Máme přes třicet žádostí o šest bytů. Ale Ministerstvo pro místní rozvoj stanovilo podmínky, které musíme dodržet. A ty už zájemce docela protřídí,“ konstatoval Jakub Haluza. A pustil se do vyjmenování některých podmínek. „Není zde podmínka, že se musí jednat o lidi z Výšovic. Ale je zde nutnost nějakých příjmů dané domácnosti, aby nevznikali dlužníci. Upřednostňují se ti, kteří nemají aktuálně bydlení a nevlastní žádnou nemovitost k bydlení,“ vypočítal starosta.

V současnosti nejsou Výšovice jedinou obcí, která dřívější školní budovu nechává přestavět na něco jiného. Stejnou změnou prochází i ta v Mořicích. Změna využití u bývalé školky, respektive školy, se pak řeší také v Hrušce nebo Dobromilicích.