Kde se proboha v našich končinách vzal vlk? Tuto otázku si kladou ochránci přírody, myslivci, obyvatelé Olšan u Prostějova i tamní starosta od pondělního rána. Uhynulou šelmu totiž nalezli poblíž dálnice D46 vedle soukromé komunikace. Podle Jiřího Šafáře z olomouckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR vlka zřejmě srazilo auto. „Čekáme na výsledky pitvy zvířete, které objasní, proč vlk uhynul,“ řekl Večerníku Jiří Šafář.

Tato událost zaplnila stránky i celostátních médií. Aby taky ne. Vždyť kdo by si pomyslel, že se na Prostějovsku potvrdí výskyt šelmy, která by v tomto regionu neměla vůbec co pohledávat! V blízkosti dálnice D46 u Olšan u Prostějova našli lidé uhynulého vlka. Podle myslivců a také odborníků z olomouckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR zvíře srazilo auto. Svědci nehody ale chybí a rovněž nic takového nebylo hlášeno ani policii. Nyní se čeká na výsledky pitvy uhynulého vlka, které by do celé události měly vnést více světla. Nejvíce se ale probírá otázka, kde se v prostějovském regionu najednou vzal vlk?

Poprask nejen mezi obyvateli Olšan u Prostějova vyvolal pondělní nález uhynulého vlka poblíž dálnice D46 vedle soukromé silniční komunikace. Tělo samce šelmy leželo na jižním okraji katastru obce. „Překonání jedné z těchto komunikací se zvířeti zřejmě stalo osudným. Příčinu úhynu stanoví až pitva, kterou provedou veterináři v Brně. Podle všeho ale vlk uhynul po srážce s vozidlem,“ pronesl telefonicky svůj názor Večerníku Jiří Šafář z olomouckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Myslivci i zástupci agentury přivolaní na místo zásahu potvrdili, že pravděpodobně jde o vlka. „Z kadáveru jsme odebrali část tkáně na analýzu DNA, která potvrdí druhovou příslušnost. Pokud jde skutečně o vlka, určí, k jaké evropské populaci vlka nalezený jedinec náležel,“ dodal Jiří Šafář, kterého se Večerník samozřejmě zeptal, jak se vlk mohl ocitnout v prostějovském regionu. „Informace o výskytu vlků na Prostějovsku či Olomoucku jsou ve srovnání s jinými kraji zatím velmi sporadické, jedná se o příležitostné záznamy patrně migrujících jedinců. Z genetické analýzy bychom mohli získat zajímavé poznatky o pohybu vlků na území České republiky,“ odpověděl Šafář.
Zajímavé je, že případem se vůbec nezabývá policie. „Žádná dopravní nehoda spojená s úhynem vlka nám nebyla hlášena,“ uvedla pro Večerník Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.
Z nálezu vlka jsou přinejmenším překvapeni místní obyvatelé a také olšanský starosta. „Nikdy bych si ani nepomyslela, že tady někde poblíž mohou pobíhat vlci. To abych se bála pouštět děti ven do okolní přírody,“ poznamenala mladá maminka z Olšan u Prostějova. „Nález vlka mě opravdu překvapil, pokud se tedy skutečně o vlka jedná. Viděl jsem zuby tohoto zvířete a teď se nedivím, že Karkulka s babičkou neměly žádnou šanci,“ bral událost s humorem Milan Elfmark, starosta Olšan u Prostějova, který byl však v dalších soudech zdrženlivý. „Jednak si rád počkám na analýzu, zda o vlka skutečně šlo a jestli jde o zvíře běžně pohybující se v přírodě. Nerad bych se dozvěděl, že takové zvíře chová tajně některý z mých sousedů a uteklo mu,“ poznamenal Večerníku Milan Elfmark. Jak ještě dodal, on sám se zájmem bude čekat na výsledky šetření myslivců a odborníků z řad ochránců přírody.
Večerník se tímto tématem bude pochopitelně zabývat i nadále.