Už loni v říjnu se prostějovský podnikatel a funkcionář Miroslav Černošek dozvěděl, že obdrží státní vyznamenání. Vlivný muž českého sportovního prostředí a bývalý manažer tenistů Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka či Petry Kvitové si kvůli pandemii koronaviru či nemoci Miloše Zemana musel na slavnostní ceremoniál počkat. Medaili Za zásluhy 1. stupně. si spolu s ostatními přebral až v pondělí 7. března.

Slavnostní ceremoniál se konal ve Vladislavském sále. Tentokrát to bylo v netradičním termínu 7. března, tedy v den, na který připadá výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident dodatečně osobně ocenil také další zástupce sportu včetně Karla Brücknera či Jaroslava Falty. Za oceněného Václava Nedomanského si ocenění převzali jeho zástupci. Judista Lukáš Krpálek se už dříve kvůli válce na Ukrajině omluvil.

Slavnostně byly začátkem týdne oceněny i další osobnosti, které prezident vyznamenal už v loňském a předloňském roce, ceremoniál se ale musel několikrát odkládat. Mezi oceněnými byli třeba i epidemiolog Roman Prymula či herečka Jiřina Bohdalová. Vyznamenání si převzal i rodák z Konice herec Pavel Trávníček, který je znám zejména svojí je znám rolí prince ve filmové  pohádce Tři oříšky pro Popelku.

Firma Miroslava Černoška Česká sportovní v tuzemsku pořádá Zlatou tretru, zajišťovala Final Four basketbalové Euroligy, tenisový Laver Cup či duely hokejové NHL. Organizačně se podílela i na titulech v tenisovém Fed Cupu v letech 2012, 2014, 2015 a 2018 a Davis Cupu 2012, kdy finále hostila pražská O2 arena.