„Jejich obrana byla stejně statečná jako beznadějná!“ Těmito slovy shrnul Jaromír Vykoukal svoji poutavou přednášku o povstání ve varšavském židovském ghettu za druhé světové války. Oblíbený popularizátor vojenské historie se po dvouleté „covidové“ pauze uplynulou středu 9. března vrátil na půdu prostějovské knihovny s tématem, které po ruském vpádu na Ukrajinu nečekaně nabylo na aktuálnosti.

Celá přednáška byla věnována Ladě Vykoukalové. „V březnu to bude rok, co jsem ovdověl. Moje milovaná životní družka mi byla vždy velkou oporou a tohle je poslední přednáška, s níž mi ještě pomáhala,“ vysvětlil hned na úvod Jaromír Vykoukal, který zhruba desítku posluchačů dokázal zaujmout nejen perfektním výkladem pečlivě setříděných historických faktů doplněných o unikátní a často velmi emotivní fotografie, ale v neposlední řadě také svým příjemným a melodickým hlasem.

Kdo se do něj zaposlouchal, dozvěděl se mimo celou řadu zajímavosti o historii varšavského židovského ghetta i zoufalé snaze jeho zbývajících obyvatel vyhnout se za druhé světové války deportacím do vyhlazovacích táborů. Fakt, že Židé umí být skvělými vojáky, pak ilustrovaly také poválečné boje související se vznikem státu Izrael. „Při útoku na jeden z kibuců měli Egypťané pětadvacetinásobnou převahu, přesto se jim jeho obránci dlouho hrdinně bránili. Přestože nakonec padli, dokázali postupující armádu zdržet natolik, že se Izrael stihl vyzbrojit československými stíhačkami. To bylo pro vývoj celého konfliktu zásadní. Od tohoto momentu totiž už Egypťané pouze ustupovali,“ zdůraznil Jaromír Vykoukal. 

Program v prostějovské knihovně po dvou „koronavirových“ letech nyní opravdu nabírá na obrátkách. Už nadcházející středu 16. března do ní budete moci zamířit na netradiční cestovatelskou přednášku světoběžníka Michala Štěpánka, který během pandemie putoval alespoň zvlněnou krajinou rodného Valašska.