Z válkou zmítané Ukrajiny už uprchlo přes tři miliony lidí, většinou žen a malých dětí. Zatímco podstatná část zůstává v Polsku nebo míří dál na západ Evropy, část z nich hledá štěstí a svůj nový dočasný domov v České republice. A jak se Večerník dozvěděl na konci minulého týdne, přes 300 z nich se rozhodlo usadit v Prostějově. Jsou už tady a vedení magistrátu dělá všechno pro to, aby se o ně postaralo.

Na pomoc ukrajinským uprchlíkům se Prostějov připravoval bezprostředně po napadení Ukrajiny ruskými okupanty. „Měli jsme vyčleněno pět krizových bytů na svobodárně, které jsou v tuto chvíli již obsazené. V našich bytech v Kostelecké ulici je v tuto chvíli celkem šestnáct Ukrajinců,“ uvedl pro Večerník minulý pátek Jiří Pospíšil, první náměstek primátora statutárního města Prostějova. Právě jeho jsme se zeptali, zda magistrát už zná přesné aktuální počty ukrajinských uprchlíků, kteří se rozhodli válečnou vřavu ve své zemi přečkat v Prostějově. „Minulý týden bylo v Prostějově okolo 330 uprchlíků z Ukrajiny. Většina z tohoto počtu přijela za svými příbuznými, kteří zde už pracují. Uprchlíci byli ubytováni na firemních ubytovnách, což je velká pomoc. Takže  místa po městě většina nepožaduje,“ vyzdvihl výbornou spolupráci magistrátu s firmami v Prostějově Pospíšil.

Magistrát je však podle jeho slov připraven v případě většího počtu uprchlíků zřídit narychlo

další ubytovací prostory. „Máme samozřejmě scénář, který koresponduje s plány celostátního a krajského krizového štábu. Pokud by byl příliv uprchlíků větší, pak jsme schopni vyčlenit na dočasnou dobu například tělocvičnu na Vápenici nebo halu Sportcentra, kde bychom zajistili přiměřené zázemí. K tomu máme objednáno v tuto chvíli celkem padesát lehátek,“ sdělil první náměstek prostějovského primátora.

Stovky ukrajinských dělníků už žily v Prostějově dávno před válečným konfliktem. Ti se teď také snaží svým lidem pomoci. „Věřím, že si v těchto těžkých chvílích všichni vzájemně pomáhají,“ uzavřel toto téma první náměstek prostějovského primátora.

 

Podrobné zpravodajství z prostějovského prostředí směrem k situaci na Ukrajině najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 21. března

 

10 sbirka