Minulé pondělí 28. února vyhlásilo statutární město Prostějov sbírku humanitární pomoci Ukrajině. Pouhé čtyři dny stačily na to, aby lidé z Prostějova doslova zahrnuli sklad prostějovské radnice oblečením, trvanlivými potravinami, zásobami balené vody a mnohými dalšími věcmi, které nyní válkou sužovaní Ukrajinci nejnutněji potřebují. Vozidlo s potřebným materiálem pak vyrazilo v pátek dopoledne v koordinaci s Olomouckým krajem do partnerského města statutárního města Olomouc na Ukrajině.

„Sbírku jsme vyhlásili na základě jednání krizového štábu Olomouckého kraje, tedy v koordinaci s krajem a také statutárním městem Olomouc, které má partnerské město právě na Ukrajině. První várka pomoci poputuje na Ukrajinu v pátek 4. března. Sběrným místem je turistické informační centrum vedle radnice na náměstí T. G. Masaryka,“ uvedl již v pondělí prostějovský primátor František Jura.

Humanitární sbírky se zúčastnily stovky lidí. „Opět se ukázalo, že lidé nejsou lhostejní a že v nouzi skutečně dokážou jiným pomoci. Moc děkuji všem, kteří přinesli materiální pomoc mířící na Ukrajinu. Sbírka pokračuje dál, zatím časově neomezeně, veškeré komodity, které bychom následně již na Ukrajinu nevezli, využije Charita pro pomoc lidem mířícím naopak z Ukrajiny sem,“ pronesl pak na konci  primátor Jura.

Právě v pátek dopoledne pracovníci magistrátu a další dobrovolníci nakládali vybranou materiální pomoc do velkého náklaďáku přistaveného na dvoře radnice. S nakládáním pomáhali i strážníci městské policie. „Ano, rádi jsme se zapojili do nakládky sbírky humanitární pomoci pro Ukrajinu. Nákladní vozidlo vyrazilo s naloženým potřebným materiálem čtvrtého března před polednem. Za materiální pomoc patří velké poděkování všem dárcům, kteří neváhali pomoci lidem nacházejícím se v situaci, kdy bojují za svůj život,“ sdělil Petr Zapletal, vrchní inspektor Oddělení prevence Městské policie Prostějov.