Od páteční půlnoci 4. března začal v České republice opět platit nouzový stav. Vláda Petra Fialy ho vyhlásila zatím na 30 dní kvůli efektivnější péči o uprchlíky z Ukrajiny. Na rozdíl od nouzových stavů, které opakovaně platily v posledních dvou letech kvůli epidemii covidu-19, se ten nynější podle ministrů občanů nijak nedotkne.

Kabinet v odůvodnění svého usnesení vysvětlil nutnost vyhlásit nouzový stav značným ohrožením vnitřního pořádku a bezpečnosti v souvislosti s migrační vlnou. „V důsledku vypuknutí mezinárodního ozbrojeného konfliktu zapříčiněného ruskou agresí opouštějí území Ukrajiny statisíce uprchlíků. Nejvíce zasaženými zeměmi jsou státy sousedící s Ukrajinou, zejména Polsko. Tisíce osob však přicházejí i do České republiky,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Do ČR podle ministrů přichází zhruba 5000 ukrajinských uprchlíků denně a ke zvládnutí takové vlny jsou nutná opatření, která jsou možná jen při nouzovém stavu. „Využití stávajících běžných nástrojů a oprávnění státu, ale i územních samosprávných celků, nejsou za této situace dostatečná,“ stojí v dokumentu. Nouzový stav podle vlády umožní flexibilnější a rychlejší koordinaci činností vedoucích ke zvládnutí krizové situace.