Davy lidí sem kdysi pravidelně mířily, aby mohly na vlastní oči spatřit hvězdy stříbrného plátna. Jenže ty časy jsou nenávratně pryč. Kromě kina Oko v Němčicích nad Hanou a samozřejmě prostějovského kina Metro 70 už nefunguje v celém regionu jediný biograf. Některé z objektů našly nové využití, jiné chátrají a zbývají z nich už jen STÍNY kdysi slavné MINULOSTI...

V Němčicích nad Hanou se o budovu kina dlouhodobě starají, kromě celé řady kulturních akcí včetně divadelního festivalu se zde konají třeba i jednání zastupitelstva. Tamní radnice chce v nastalém trendu pokračovat a aktuálně plánuje rekonstrukci fasády.

Celkem slušně vypadá i objekt bývalého kina v Kostelci na Hané, které však již dávno změnilo využití. Nejprve v něm fungovala pizzerie s bowlingem a zhruba přede dvěma lety jej získala společnost zabývající se mimo jiné prodejem a servisem elektrokol.

Mnohem horší už je situace v Konici, kde kino definitivně zavřelo před jedenácti lety. Už tehdy byla budova v hodně špatném stavu a hrozilo, že kvůli špatné elektroinstalaci může i vyhořet. Od té doby objekt pouze chátral, ohledně investic mělo město zcela jiné priority. „Co se týče kina, tak plány s ním jsou zatím pouze v rovině úvah. Promítání filmů se už úspěšně rozběhlo v komunitním centru, takže budova by měla změnit svůj účel. Ideální by bylo, pokud by se ji podařilo prodat a někdo by byl ochotný v ní vybudovat moderní penzion. Něco podobného ve městě totiž chybí,“ reagoval na dotaz Večerníku starosta Konice Michal Obrusník s tím, že samo město do budovy peníze investovat nehodlá, neboť pro něj v tuto chvíli využití nemá.

Spolupráce s městem sokolům nevyšla

Snad ještě hůře je na tom budova bývalého kina v Plumlově. Poslední film se v něm totiž promítal před více jak třemi desítkami let. Také se v něm hrávalo ochotnické divadlo či vystupovaly místní děti. Řadu let v budově funguje alespoň bar, její stav je však na první pohled tristní. Kino je ve vlastnictví místního Sokola, před čtyřmi lety se uvažovalo o jeho prodeji městu. Tehdejší vedení Plumlova zvažovalo, že by v něm případně mohlo vzniknout zázemí pro děti z místní ZUŠ. Přestože zástupci Sokola byli této myšlence spíše nakloněni, vše vyznělo zcela do ztracena. Nyní se už o celé záležitosti nikdo příliš bavit nechce. „Technický stav kina je opravdu špatný, ale bohužel naše úsilí zatím směřuje k zajištění finančních prostředků na zajištění sportovní činnosti Sokola a nepodaří-li se nám vymyslet ve spolupráci s městem nebo jiným subjektem smysluplný projekt na využití budovy a získat dotační prostředky na jeho realizaci, tak se úplně radikálně stav objektu nezmění,“ přiznal pro Večerník zástupce plumlovského Sokola František Kocourek. „Snažíme se však mimo jednání o převodu na město hledat budoucí využití vnitřních prostor pro přípravu projektové dokumentace na rekonstrukci. Nebráníme se ani spojení s potencionálním investorem,“ vzkazuje alespoň s trochu optimismu do budoucna případným zájemcům.