Prodlužující se jarní dny poskytující více tepla vybízí k víkendovým a odpoledním výletům. Kam ale stále vyrážet? Některá pěkná místa máme v docházkové vzdálenosti, za jinými se musíme vypravit kousek dál. Prostějovsko a jeho blízké okolí ale nabízí nemalé množství vyžití. Není tak nadto sbalit si dobroty a deku a vyjet do přírody, která nás obklopuje.

Samo město Prostějov vybízí k pobytu v přírodě. Biokoridor Hloučela je příjemným místem pro sportovní vyžití, ale i procházky po naučné stezce. Naučná stezka je 4 kilometry dlouhá s 11 infotabulemi. Po této trase se dostanete až k plumlovské přehradě a odtud coby kamenem dohodil, se nachází monumentální plumlovský zámek. Právě na zámku organizují často různé tematické prohlídky a akce pro děti. Kdo by se vydal na výlet přibližovadlem, určitě nesmí minout rozhlednu Kopaninka v Repechách. Rozhledna stojí zhruba půl kilometru jižně od centra obce Repechy na Prostějovsku a 3 kilometry od Protivanova a je vysoká 22 metrů. Výhledy z ní stojí za to.

Za navštívení stojí i Kostelec na Hané, jeho zámecká zahrada vybízí k příjemným procházkám. Na zámku v průběhu roku pořádají tematické prohlídky i dětské dílničky. Po návštěvě zámku se nesmí zapomenout na Kosíř. Na rozhlednu Kosíř vedou cesty z okolních vesnic, které nabízejí procházku příjemnou přírodou i kolem lomu. Nejkratší cesta je však ze zámecké zahrady. Rozhledna stojí na vrcholu Velkého Kosíře a je vysoká 28 metrů.

Od rozhleden a zámků se přesuneme do přírody. Biocentrum Mokroš v Mořicích je uměle vytvořený mokřad, jenž se stal lákadlem pro všechny romantiky a fotografy. Jedná se o kouzelné místo s možností poznat přírodu. Nádherná jsou i tovačovská jezera – zatopené plochy po těžbě štěrkopísku. A právě nedaleko se nachází národní přírodní rezervace Zástudánčí, která se rozprostírá poblíž obce Lobodice.

Kam s dětmi?

Třeba na Zlatou farmu do Štětovic! Na této příjemné farmě chovají hospodářská zvířata, která si děti mohou volně pohladit. Farma disponuje dětským hřištěm i edukativním poznáním dojicího systému. Na farmě si můžete koupit různé domácí produkty. Výborné jsou koktejly, sýry i domácí pečivo. Zlatá farma také pořádá spoustu akcí pro děti.

Cyklovýlety

Prostějovsko disponuje velmi dobrou sítí cyklostezek. Z Prostějova se tak na kole dostanete pohodlně až k jeskyním v Moravském krasu. Trasa vede přes Prostějov, Mostkovice, Plumlov, Soběsuky, Hamry, Repešský žleb a rozhlednu Kopaninka, Nivu až ke Sloupsko-šošůvským jeskyním. Trasa je dlouhá 38 kilometrů a zabere zhruba tři hodiny. Trasa je však vhodná pro pokročilé cyklisty, jelikož zahrnuje táhlá stoupání. Dalším tipem na výlet je nenáročná cesta plná rybníčků, krásných výhledů a přírody. Trasa vede od Víceúčelové hlay-zimního stadionu v Prostějově přes Mostkovice, Chlum, Alojzov, Repechy, Otaslavice, Dobrochov, Vřesovice, Výšovice a zpět do Prostějova. Je vhodná pro rekreační cyklisty a má 40 kilometrů.

Výlet si také můžete naplánovat po zámcích. Tato trasa vede z Prostějova do Čech pod Kosířem přes Ludéřov, Laškov, Krakovec, Náměšť na Hané, Střížov, Drahanovice, Slatinice, Smržice a zpět do Prostějova. Tato trasa měří 50 kilometrů.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&TIPY NA VÝLETY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 2. května