Šaty nebo oblek, nahodit dobrou náladu. A jde se. Stovky lidí měly uplynulý pátek v podvečer parádní zábavu. Kromě společného programu také společný cíl dobře se pobavit na Tradičním městském plese. Aby také ne, akce slibovala hned čtyři hudební skupiny a tři taneční parkety. K tomu dobré občerstvení, lahodné víno, dámy v krásných róbách a také jedno překvapení. Na pódiu se totiž na pozvání primátora Statutárního města Prostějov objevil nejen známý moderátor Petr Salava, ale i velké československé legendy Karol Dobiaš, oslavenec Jozef Golonka a jako třešnička na dortu i Antonín Panenka! U toho prostě Večerník nemohl chybět.

Prostě, co organizátoři slíbili, to také splnili. V hlavním sále došlo nejprve na velké entrée v podání kapely Elán Haná revival a také primátora města Františka Jury. „V posledních letech jsme se snažili najít nějaké téma. Měli jsme tedy ples, který připomínal 630 let povýšení Prostějova na město. Dostali jsme tehdy některá významná práva. Jedním z nich bylo právo výročního trhu, ale také velmi důležité právo vařit pivo. Chtělo by se říct, že od té doby se nám tady dobře žije,“ poznamenal mimo jiné. Hned poté uvedl dva slavné hosty, a sice slavného bývalého fotbalistu Karola Dobiáše a někdejší velkou hvězdu československého hokeje Jozefa Golonku, který v den prostějovského plesu slavil úctyhodných 85 roků. K překvapení přítomných se pak vzápětí připojila také fotbalová legenda Antonín Panenka. A to k obrovskému překvapení samotného Golonky – takového gratulanta v den svých narozenin nečekal.

Hosté následně při zahájení probrali rozpad Československa. „Já jsem Čechoslovák. Narodil jsem se v Československu. Nebylo to mé přání. I proto, že právě čeští spoluhráči mě zvolili za kapitána národního mužstva, když jsme byli v týmu dva Slováci,“ konstatoval mimo jiné Jozef Golonka. A Panenka přispěl s odlehčením. „Když se rozdělovalo Česko a Slovensko, byl jsem na besedě s Karolem Polákem. Seděli jsme a on dostal otázku: ‚Pane Poláku, co říkáte na rozdělení Čechů a Slováků?‘ A on na to: ‚Mě do toho netahejte, já jsem Polák‘,“ pobavil vzpomínkou na dnes již zesnulého sportovního komentátora. Slova se ale vesměs ujímal Jozef Golonka, čehož si záhy účastníci všimli. „Měl jsem možnost se s panem Golonkou potkat. Mluvili jsme spolu asi hodinu…, tedy já jsem nemluvil, nedostal jsem se ke slovu,“ zamrkal na něj primátor.

Poté už se ale zábava přesunula do jiných částí Národního domu. V restauraci začala hrát cimbálová kapela Olšava, v kavárně pak skupina Q-styl. Hlavní část programu se ale odehrávala v salónu v patře. Tam dostala na taneční parket kapela Romantica. A hlavně taneční pár mistrů ČR do 13 let. „Představení byla nádherné. Budeme mít talkshow, kdy naši hosté s Petrem Salavou prodiskutují rozdělení Československa, ale také historky z reprezentace. A konečně ve dvanáct hodin bude tombola, kterou bude program uzavřen. Pak se budeme bavit až do rána,“ konstatoval primátor. A jak se mu tancovalo? „Je pravdou, že jsem netrénoval. Manželka nebyla úplně spokojená, ale já si odvedl svůj standard,“ poznamenal. Nicméně už po předtančení zazněl nahlas povzdech, že po tak skvělém úvodu se „všichni budou bát na parket jen vkročit“.

Tou dobou už byly salónky v patře plné. K vidění byla řada známých hostů, zejména z odvětví politiky. Dorazil třeba poslanec Jaroslav Faltýnek, dále bývalý poslanec Pavel Holík nebo exprimátorka Prostějova Alena Rašková. Nechyběli ale ani lékař Aleš Nevrla nebo někdejší ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera Michal Šmucr. „My jsme dorazili trochu později, bohužel jsme nestihli zahájení. Ale jsme spokojení, atmosféra je parádní a kapela hraje dobře,“ konstatoval s úsměvem současný zastupitel Tomáš Lázna. „Zatím si to užívám určitě pěkně. Líbí se mi, jak zatančili tanečníci,“ přidala se opodál stojící Jitka Chalánková.

Nálada postupně stoupala a vrcholu dosáhla během besedy s triem Golonka – Dobiáš – Panenka. Tehdy si je vzal na paškál moderátor večera Petr Salava. A publikum se záhy skvěle bavilo. Zejména Jozef Golonka se rozmluvil k velkému výkonu. Vzpomínalo se na vše. Od bývalých spoluhráčů přes podmínky tehdejších sportovců až po pokus propašovat šestiramenný lustr. Ať už ale hosté byli z jakékoli oblasti a věnují se jakémukoli oboru, takřka do jednoho bylo vidět, že jsou na plese spokojení. „Mně se líbil proslov primátora. A zaujalo mě vystoupení mladých tanečníků, krásně tancovali chachu, jife. Bylo to moc pěkné,“ ocenila například jedna z účastnic plesu Jitka.